İSO 500 büyük sanayi kuruluşunun muhasebe kültürünün araştırılması
Research of accounting culture for 500 big ISO industry organization
- Tez No: 210356
- Danışmanlar: PROF.DR. HİLMİ KIRLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, İşletme, Sociology, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Culture, Accounting, Value of Accounting, Interaction between culture and accounting and Accounting System
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Toplumların içinde yasadıkları kültürler o topluma ait bir çok seyi oldugu gibi muhasebe sistemi ve uygulamalarını da dogrudan etkilemektedir. Bunun sonucunda her ulusta farklı muhasebe sistem ve uygulamaları görülmektedir. Uluslararası ekonomik faaliyetlerin arttıgı günümüzde bu farklılıklar kendini daha fazla göstermektedir. Bu çalısmanın amacı stanbul Sanayi Odası'nın 2004 yılı verilerine göre Türkiye'de faaliyet gösteren 500 büyük sanayi kurulusunun muhasebe degerlerini ortaya koymaktır.Bu amaçla bu 500 kurulusun 200'ünün muhasebe sorumlularıyla (Muhasebe müdürleri, muhasebe müdür yardımcıları veya muhasebe seflerinin biriyle) bir anket çalısması yapılmıstır. Uygulanan anket mevcut durumu ve ideal durumu ölçmek amacıyla on üç ve on yedi soruluk iki bölümden olusturulmustur. Yedi noktalı Likert ölçegi kullanılarak hazırlanan anket sorularının her iki bölümü de birbirine benzer konuları kapsamaktadır. Hazırlanan anket sözü edilen 200 muhasebe sorumlusuna e-mail yoluyla gönderilmis ve sonuçları da yine e-mail yoluyla alınmıstır. Anket sonuçlarının analizinde SPSS.10.0 Programı kullanılmıstır. Anketler faktör analizi, frekans analizi ve çapraz analizlere tabi tutulmustur. Yapılan analizler Gray tarafından ortaya konulan dört muhasebe degeri baz alınarak yorumlanmıstır. Bu degerler; Statükoculuga karsı profesyonellik, Gizlilige karsı seffaflık, Tekdüzelige karsı esneklik ve Tutuculuga karsı iyimserliktir. Statükoculuga karsı profesyonellik degerinin aritmetik ortalaması 2.3438'dir. Bu deger stanbul Sanayi Odası'nın 2004 yılı verilerine göre belirlenen Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kurulusunun muhasebe sorumluları üzerinde profesyonellik yaklasımının oldukça baskın oldugunu ve kabul gördügünü göstermektedir. Bu fikir birligi katılımcılarımızın uygulamalarda profesyonel bir yaklasımın gerekliligini düsündüklerinin göstergesidir. Gizlilige karsı seffaflık degerinin aritmetik ortalaması ise 4.0013'dür. Katılımcılarımız bu konuda genel olarak kararsız kalmıslardır. Katılımcılarımızın yarısının gizlilik taraftarı, diger yarısının seffaflık taraftarı olduklarını söyleyebiliriz. Tekdüzelige karsı esneklik degeri ortalaması 3.2390'dır ve bu deger tekdüzeligi ifade etmektedir. Katılımcılarımız arasında baskın olan deger tekdüzelik'tir. Tutuculuga karsı iyimserlik degerinin aritmetik ortalaması 4.015'dir. Katılımcılarımız bu konuda genel olarak kararsız kalmıslardır. Katılımcılarımızın yarısının tutucu, diger yarısının iyimserlik taraftarı olduklarını söyleyebiliriz. Anahtar Kelimeler : Kültür, Muhasebe, Muhasebe Degeri, Kültür-Muhasebe Etkilesimi, Muhasebe Sistemi
Özet (Çeviri)
Cultures of the societies influence accounting system and implementation directly besides many things. As a result, each nation has a different accounting system and implementation. Today in which international economic activities increased, these differences are being seen more apparently. The aim of this study is to imply the accounting values of 500 biggest industry organizations act in Turkey according to the data of Istanbul Chamber of Industry. To that effect, and questionnaire was completed with the staff responsible from accounting affairs (directors, vice directors, chief of divisions) of 200 of these 500 organizations. The questionnaire is constituted with two parts for measuring the current situation and ideal situation. One of the parts has 13 questions while the other has 17. The questions of two parts, which are determined by using Likert scale, cover the similar issues. The questionnaire is sent to the organizations via e-mail and the results are sent back via e-mail. SPSS.10.0 Program is used for the analysis of the results of the questionnaire. Factor analysis, frequency analysis and cross analysis are implemented to the questionnaires. The questionnaires are interpreted on the base of 4 accounting values determined by Gray. These values are status quo against professionalism, transparency against privacy, flexibility against uniformity and optimism against conservatism. The arithmetic average of status quo against professionalism is 2.3438. This number indicates that professionalism is effective for the accounting staff of 200 industry organizations according to the data of Istanbul Chamber of Industry. This mutual idea is the indicates that the participants believe the necessity of professional approach for the implementation. The arithmetic average for the value of transparency against privacy is 4.0013. The participants are generally undecided about this issue. We can say that half of the participants support transparency while the others support privacy. The average for the value of flexibility against uniformity is 3.2390 and this value means uniformity. The participants prefer uniformity. The arithmetic average for the value of optimism against conservatism is 4.015. The participants are generally undecided about this issue. Half of the participants are the supporter of optimism while the others support conservatism.