Kabakçı Mustafa İsyânı ve yenileşme hareketlerine etkileri
The rebellion of Kabakci Mustafa and its effects to the movements of reforms
  1. Tez No: 210360
  2. Yazar: BURHAN SATIR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TURGUT SUBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Sultan III. Selim, Nizâm-ı Cedîd, Kabakçı Mustafa, Yenilesme, Sultan Selim III, Nizâm-ı Cedîd, Kabakcı Mustafa, Reforms
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Kabakçı Mustafa ?syânı, yakınçağ baslarında Osmanlı Devleti'ni derinden etkileyen olaylardan biri olarak kabul edilir. Sultan III. Selim'in tahtan indirilmesine ve daha sonra öldürülmesine sebep olduğu için önemi inkâr edilemez. Aynı zamanda yenilesme sürecine etkisi bakımından da dikkate alınması gereken bir husustur. Kabakçı Vakası'nı baslatan en önemli etken Nizâm-ı Cedîd ordusunun kurulmasıdır. Bu yeni ordunun olusturulması, yeniçerilerin tepkisine yol açmıstır. Kabakçı Mustafa önderliğinde ayaklanan yeniçeriler, ?stanbul'da isyan çıkarmıslar ve Nizâm-ı Cedîd ordusunun kaldırılmasına neden olmuslardır. Hatta bununla da yetinmeyerek Sultan III. Selim'i tahtan indirmislerdir. Rusçuk Âyanı Alemdar Mustafa Pasa'nın ?stanbul'a gelmesi ve padisahı tekrar basa geçirmek istemesi sonucunda ise III. Selim'i öldürmüslerdir. III. Selim'in katledilmesi üzerine Alemdar Mustafa Pasa, Sultan IV. Mustafa'yı tahtan indirerek II. Mahmud'un padisah olmasını sağlamıstır. Osmanlı Devleti'nin dağılma devrinde mâruz kaldığı bu olumsuz olaylar silsilesi, bir yenilesme hareketleri sürecinde olan devleti geri çekmistir. Öyle ki; hem ıslahatlardan verim alınmasına engel olunmus, hem de yeni gelismeler sağlanmasının önü tıkanmıstır. Neticede sorunlar çözülememis, aksine daha da artmıstır. Kabakçı Mustafa Olayı, III. Selim'in saltanatını sona erdirerek Nizâm-ı Cedîd ordusunun yok olmasına sebep olmustur. Bu durum, dönemin reformlarına önemli bir darbe indirmistir. Yenilesme hareketlerinin düzenli olarak sürdürülebilmesi için de Sultan II. Mahmud'un yeniçeri ocağını kaldırmasına kadar beklenilmek zorunda kalınmıstır.
Özet (Çeviri)
The rebellion of Kabakcı Mustafa is considered as one of the most important events that affected deeply Ottoman Empire. It is diffucult to deny its importance because this rebellion caused Selim III to be killed and to lose his sovereign?s throne. Mean while, this revolt is crucial since it started the process of revolution in Ottoman Empire. Nizâm-ı Cedîd, established by Selim III is the most important cause of Kabakcı Mustafa?s riot. This revolution in Ottoman State caused janissaries to irritate. The janissaries with their vanguard, Kabakcı, rebelled in ?stanbul and this riot gave rise to Nizâm-ı Cedîd to be abolished. At the same time, these soldiers (janissaries) finished Sultan Selim?s sovereign?s throne. When Ruscuk Delegation, Alemdar Mustafa Pasha, came to ?stanbul in order to help Selim III be Sultan, janissaries killed Sultan. After being killed of Sultan Selim, Alemdar Mustafa Pasha caused Sultan Mustafa IV to lose his sovereign?s throne and provided Mahmud II to get throne. This process of negative events in the dissolving term of Ottoman Empire brought about Ottoman State to stop improvement. So that, this case didn?t enable to continue reforms and new improvements. Thus, many new diffuculties and problems appeared. In order to continue the orderly revolution movements, it was necessary to wait the abolishing of janissary army by Mahmud II.