Türk iş hukuku'nda sendikaların faaliyetleri
Labor union activities in Turkish labor law
  1. Tez No: 210359
  2. Yazar: İSMAİL TUP
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OSMAN SARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Sosyal Hizmetler, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Law, Social Services, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sendika, Sendikaların Faaliyetleri, Sendikalara Getirilen Yasaklar, Union, Union Activities, Prohibitions to Union Activities
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Sendika, üyelerinin çalısma iliskilerinde, ortak, ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerini korumak ve gelistirmek için kurulan kurulustur. sçi sendikaları ve isveren sendikaları seklinde türleri vardır. Bu tezin amacı da, Türk s Hukuku'nda sendikaların faaliyetlerinin neler oldugunu, sendikaların bu faaliyetleri nasıl yerine getirdiklerini ve bu faaliyetlerin çalısma hayatındaki önemini anlatmaya çalısmaktır. Bu çalısmada önce sendikalar hakkında genel bilgiler verilmektedir. Çalısmanın ikinci bölümünde ise sendikaların serbest faaliyetlerinden olan sendikaların çalısma hayatına iliskin faaliyetleri ile sendikaların sosyal ve ekonomik faaliyetleri anlatılmaktadır. Sendikaların yapamayacakları faaliyetler de bulunmaktadır. Sendikalara yasak faaliyetler, çalısmanın üçüncü bölümündedir. Ayrıca, çalısmanın son bölümünde, sendikaların yasaklanmıs faaliyetleri yapmalarının sonuçları üzerinde durulmaktadır. Bu tezin hazırlanmasında önce internet arastırması yapılmıstır. Çesitli sendikaların web siteleri gezilmistir. Birçok elektronik dergi taranmıstır. Bu dergiler arasında üniversitelerin ve sendikaların dergileri bulunmaktadır. Daha sonra birçok sendika subesine gidilerek tez konusu hakkında bilgi ve kaynak toplanılmasına çalısılmıstır. Kütüphane arastırmasında, konuyla ilgili çesitli is hukuku ve sendikalar hukuku kitaplarıyla süreli yayınlara ulasılmıstır. Bu sekilde yapılan çalısmalar sonucunda, sendikaların, 2821 sayılı Sendikalar Kanunu ile kendilerine tanınan birçok faaliyetleri yapabilecekleri sonucuna ulasılmıstır. Bu faaliyetlerin en önemlileri; toplu is sözlesmesi yapmak, isyeri sendika temsilcisi atamak, egitim faaliyetlerinde bulunmak, kooperatifçilik ve yatırım faaliyetleri yapmaktır diyebiliriz. Ayrıca, sendikalara yasaklanan faaliyetler de bulunmaktadır ve bu yasaklara aykırılıgın sonucunda, sendikaların faaliyetleri durdurulabilir ya da sendikalar kapatılabilir. Sendikalar, üyelerinin istek ve beklentileri dogrultusunda yapacakları faaliyetler ile etkinliklerini artıracaklar ve üyelerine yararlı olacaklardır.
Özet (Çeviri)
Union is the structure, established in order to protect and improve the common economic and social benefits of its members in labor relations. There are types as labor union and employer union. The aim of this thesis is to explain the activities of unions in Turkish Labor Law, the way the unions carry out these activities and the importance of these activities. In this study first, general information about unions is given.In the second part of the study, activities of unions related to labor life and social and economic activities of unions are explained. These exists activities that unions can not perform. The prohibited activities of unions are in third part of the study. Besides, in the final part of the study, the outcomes of performing prohibited activities by unions are covered. Internet survey is made in the first stage of preperation. Web pages of unions are visited. Many electronic periodicals are surveyed. University and union periodicals exist among these surveyed ones. Later on, many union branches are visited in order to collect information and source on the thesis topic. In literature survey, books and periodicals on labor and union laws are found. As a result of the studies that have been carried out, the conclusion that unions can perform many activities that have been granted to them by Union Law number 2821, is reached. The most important ones of these activities are to make collective labor agrements, assign work place union representative, perform training activities, economic cooperation and investment activities. Moreover, the prohibited activities to unions exist and violating these prohibitions union activities may be stopped or the union may be closed. Unions are supposed to be beneficial to its members by performing activities in line with the desires and expectations of its members.