İlköğretim ıı. kademesindeki çocuklara yönelik istismarın ve ihmalin çeşitli değişkenler yönünden incelenmesi
Investigating negligence with various variables and abuse connected with children at second stage in primary school.
- Tez No: 210370
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MURAT İSKENDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Education and Training, Psychology, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Duygusal ?stismar, Fiziksel ?stismar, hmal, Ekonomik ?stismar, Saldırganlık, Benlik Saygısı ve Depresyon, Emotional Abuse, Physical Abuse, Negligence, Economic Abuse, Aggressiveness, Self ? Esteem and Depressions
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalısmada ilköğretim II. kademe öğrencilerinin duygusal istismar, fiziksel istismar, ihmal, ekonomik istismar düzeyleri ile saldırganlık, benlik saygısı ve depresyon düzeyleri arasındaki iliski incelenmistir. Bunun yanında istismar ve ihmal düzeyleri demografik değiskenler açısından değerlendirilmistir. Temel arastırma beklentisi istismar ve ihmal düzeyleri ile saldırganlık, benlik saygısı ve depresyon arasında bir iliski olacağı yönündedir. Ayrıca demografik değiskenlerle istismar ve ihmal düzeyleri arasında anlamlı farklılık çıkacağı düsünülmüstür. Arastırma için; Çocuk ?stismarı Tanılama Anketi ?Tarama Formu (ÇITA-T; Oral ve ?nanıcı, 2004), Saldırganlık Ölçeği (SÖ; Sears, 1961), Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği (RBSÖ; Rosenberg, 1965), Kısa Semptom Envanteri (KSE; Derogatis, 1992) ve Kisisel Bilgi Formu (KBF) uygulanmıstır. Sakarya ili Adapazarı Merkez, Ferizli ve Kocaali ilçesi ve Çaybası Köyünde bulunan ilköğretim okullarında öğrenimlerine devam eden, rastgele seçilmis, 655 (315 kız ve 345 erkek) öğrenci çalısmaya katılmıstır. Verilerin analizi T testi, Anova Analizi, Tukey B testi ve Korelasyon ile yapılmıstır. Arastırma ve sonuçları göstermistir ki duygusal istismar ile fiziksel istismar arasında, fiziksel istismar, ihmal ve ekonomik istismar ile depresyon arasında pozitif yönlü iliski bulunurken, istismar ve ihmal düzeyleri ile saldırganlık ve benlik saygısı düzeyleri arasında negatif yönlü iliski bulunmustur. Buna ek olarak demografik değiskenlerle istismar ve ihmal düzeyleri arasında anlamlı farklılık olduğu belirlenmistir. Bu çalısma istismar ve ihmal düzeyleri ile depresyon arasında anlamlı bir iliski olduğunu göstermistir. Ayrıca demografik özelliklerin çocuk istismar ve ihmali için risk faktörleri arasında yer aldığı belirlenmistir. Son olarak arastırmanın sınırlılıkları, sonuçlarına iliskin tartısma ve diğer arastırmalar için öneriler tartısılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, the connection between in Primary School at second grade students? emotional abuse, physical abuse, negligence, economic abuse degrees with aggressiveness, self esteem and depression degrees was investigated. In addition to, abuse and negligence degrees according to demographic variables were evalvated.Basıc main investigating expectation will be interaction between abuse and negligence degree with aggressiveness, self esteem and depression. Also, ıt was thought that meaningful differences will appear between abuse and negligence degree with demographic variables. For researching; Child Abuse Diagnose Questionnaire- Scanning Form (Oral ve ?nanıcı, 2004), Aggression Scale (Sears, 1961), Rosenberg Self ? Esteem Scale (Rosenberg, 1965), Brief Symptom Inventory (BSI; Derogatis, 1992) and Personal Information Form were applied. 655 students ( 315 female and 345 male ) were random selected education school in the centre of Sakarya city, Ferizli and Kocaali district and Çaybası village were participated in the study. The analysis of datum is with T test, The Analysis Of Anova and The B Test Of Tukey were done.The conclusion of researching; the positive relation was founded between emotional abuse and physical abuse also between physical abuse, negligence and economic abuse with depression but the negative relation was founded between abuse and negligence degree with aggressiveness and self ? esteem. In addition to, meaningful differences were determined between demographic variables with abuse and negligence degree. This study showed that there is a meaningful relation between abuse with negligence degree and depression. Besides, ıt was determined that demographic features for child abuse and negligence which are between risk factors. At the end, the limitations of researching, the discussion related with conclusions of researching and suggestions for other researching were discussed.