Küreselleşme sürecinde ulus devlet
Nation state within globalization process
- Tez No: 210371
- Danışmanlar: PROF.DR. ALAEDDİN YALÇINKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Küresellesme, Ulus-Devlet, Uluslararası Örgütler, Globalization, Nation-State, International Organizations
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Hiç kuskusuz çağımızın en yaygın söylemlerinden biri küresellesmedir. Küresellesme kavramının beraberinde getirdiği en önemli konularından birisi ise ulus ve ulus devletin varlık sorunudur. Küresellesmenin ulus devlet üzerindeki etkileri incelendiğinde, dünyayı global köy olarak gören asırı küresellesmecilerden, küresellesmeyi yeni bir olgu olarak görmeyip onu gelismis ülkelerin diğer ulus devletleri yok etme süreci olarak kabul eden küresellesme karsıtlarına kadar farklı ulus devletlerin farklı kesimleri için farklı anlam tasıdığını ifade etmek mümkündür. Bu tez, küresellesme kavramını değisik yaklasım ve boyutlarıyla, tarihsel süreci içinde inceleyip, ulus devlet kavramının bu süreçten nasıl ve ne kadar etkilendiğini ve etkileneceğini irdeleme amacı tasımaktadır. Çalısma dört bölüm, buna ilave olarak bir giris ve sonuçtan olusmaktadır. Birinci bölümde, küresellesme kavramının tanımı, yaklasımları ve boyutlarından bahsedilmistir. ?kinci bölümde ulus kavramı, ulus devlet ve hem küresellesmenin hem de ulus devletin olusumunu daha iyi anlayabilmek amacıyla tarım devriminden günümüze dünya düzeni tarihsel gelisimi ele alınmıstır. Ulus devleti olumlu ya da olumsuz olarak en fazla etkileyen veya yönlendiren, bazıları ulus devlet gücünde hatta çok daha etkili olabilen uluslararası ve bölgesel örgütler üçüncü bölümde incelenmistir. Dördüncü bölümde küresellesmenin ulus devlet üzerindeki çesitli alanlardaki etkileri islenerek ulus devletin geleceği üzerinde durulmustur. Sonuç bölümünde ulus devletin geleceği ile ilgili bir tahlil yapılmıs, küresellesme sürecine dair tespitler ve tavsiyeler yer almıstır.
Özet (Çeviri)
There is no doubt that one of the most common subjects of the day is globalization. Another important point coming with the concept ?globalization? is Nation-State and it?s existance. When we scrutinize the effects of globalization on Nation-State, it?s possible to express that globalization has different meanings both for neo- globalists who regard the world as a ? global village ? and for the people against globalizm who don?t regard the globalization as a new concept but a process created by developed countries to demolish nation-state. This thesis aims to study the concept ?globalization? with different approaches dimensions within it?s historical process. It also aims to study how much the Nation- State concept was effected or will be effected by the process. The research consists of four chapters. In addition to this, there are introduction and conclusion parts. In the first part, the definition of globalization , its approaches and dimensions are explained. In the second part, the ?nation? concept, nation-state and the historical process of the world?s social order between agricultural revolution and today are explained, so that the both the globalization and creation af the Nation-State would be understood better. Some international and regional organizations which affect the Nation-State in a positive or negative ways, are scrutinized in the third part. In the fourth part, the effects of globalization on Nation-State with some different areas are stated and the future of the Nation-State is focused. In conclusion part, an analysis is carried related with the future of the Nation-State and some important points and reccomendations are included.