Ev hanımlarının rekreasyon faaliyetlerine katılımlarının ve beklentilerinin tespiti (İstanbul anadolu yakası örneği)
Determination of house wifes' activities participation and expectation to the recreation (example Istanbul anatolia coller)
- Tez No: 210369
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FEHMİ ÇALIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Leisure time, Recreation, Hause Wifes
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Rekreasyon kavramı, bireylerin veya toplumsal kümelerin, zorunlu davranısları dısında kalan zaman dilimi olarak adlandırılan serbest zamanlarında gönüllü olarak yaptıkları dinlendirici, eglendirici, doyum saglayıcı etkinliklerdir. Rekreasyon daha dolu, anlamlı bir yasam için araçtır. Rekreasyon aktivitelerine katılım sonucunda bireyler hayata daha sıkı baglanır, mutlu olurlar. Öz saygı ve öz güven duyguları gelisir. Rekreasyon aktivitelerine katılıma herkes gibi ev hanımlarının da ihtiyacı vardır. Ev hanımlıgı, evinin içinde her isi yapan ancak dısarıda gelir getirici bir iste çalısmayan kadınları kapsamaktadır. Bu çalısmanın arastırma problemi, ev hanımlarının rekreasyon faaliyetlerine katılımlarını beklentilerini ve rekreasyona bakıs açılarını belirlemek olarak ifade edilebilir. Çalısmanın amacı, Türkiye'deki kadın nüfusunun %70'i gibi büyük bir kesimini olusturan ev hanımlarının rekreasyon faaliyetlerine katılımlarını, beklentilerini tespit etmek, bu tespitleri gerekli yerlerle paylasmak ve daha fazla ev hanımını rekreasyon faaliyetleriyle bulusturmaktır. Bu amacı gerçeklestirebilmek için stanbul Anadolu Yakasında oturan 1057 ev hanımına Likert türünde 27 sorudan olusan anket dagıtılmıs, çesitli sebeplerden dolayı 924 kisinin anketi degerlendirmeye alınmıstır. Elde edilen veriler Excel Paket programına yüklendikten sonra SPSS 10,0 Paket programına aktarılarak Frequency Testi ile analiz edilmistir. stanbul Anadolu Yakasında Türkiye'nin birçok ilinden ev hanımı bulunmaktadır. Elde edilen sonuçlar bize Anadolu kadınının düsüncesini de ögrenme imkânı sunacaktır. Çalısmamızı degerlendirmek için literatür taraması da yapılmıs, ev hanımları ile ilgili kaynakların çok az oldugu görülmüstür. Yapılan çalısma sonucunda, ev hanımlarının rekreasyon faaliyetlerine katılımlarının az oldugu ve bu konuda yeterince bilgi sahibi olmadıkları görülmüstür. Katılımın az olmasının en önemli sebepleri, ev hanımlarının çevrelerinde bu tür etkinliklerin ve tesislerin yeterli olmayısından kaynaklanmaktadır. Belediyelerinden ve devletten serbest zamanlarını degerlendirebilecekleri tesisler, alanlar, egitici-ögretici kurslar açmalarını beklemektedirler. Ev hanımları bu tür etkinliklerin artması, daha ucuz olması halinde katılımın artacagını, çünkü rekreasyon faaliyetlerinin önemine inandıklarını ifade etmislerdir. Toplumun en küçük yapı tası olan aile kurumunda kadınların rolü küçümsenmeyecek ölçüde büyüktür. Rekreasyon faaliyetlerinin kisilere sagladıgı yararlardan ev hanımlarını da faydalandırdıgımızda, en azından bu konuya dikkatlerini çekebildigimizde, fiziksel ve ruhsal açıdan kendilerini daha rahatlamıs ve mutlu hissedecekler, kendilerini daha iyi yetistirecekler, çocuklarının egitimi konusunda daha bilinçli olacaklardır. Bu da saglıklı bireyler ve dolayısı ile saglıklı huzurlu bir toplum olusturma açısından oldukça önemlidir. Anahtar ke l ime l e r : Serbest zaman, Rekreasyon, Ev Hanımı
Özet (Çeviri)
Recreation is an activity that people do and have a good time in their free time. t is a vehiçle for a meaningful life. People become happy by joining recreation activities. Their self-respect and selftrust develop. House-wifes need recreation aktivities too. House wifes do house Works and they don?tearn their own Money. Investigators recreation activities which is done by house wifes in Turkey. Their aim is to do termibe house wifes ınterests to the recreation. Alot of polls are done. n the side of Anatolion of stanbul. t is sen that House wifes don?t do recreation sofficently. They have no information a bout recreation. Because this activities and installations aren?t enough. Also facalities are unsufficient.House wifes wait more facilities and education courses from municipilaties. Roles of house wifes in a family is very impotant.If they become happy, they will grow their children happily. They will be more healthy and more relax.