Çevre hakkı ve türk ceza kanununda çevreye karşı suçlar
Environmental right and crimes against the environment in turkish criminal code
  1. Tez No: 210374
  2. Yazar: RAHŞAN BENGİ GEZGİN KAYAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ÖMER ANAYURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre, Çevre Hakkı, Ceza Hukuku, Environment, Envorinmental Right, Criminal Law
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Çevre, çevre sorunlarının artması ile beraber, fen bilimlerinden sonra hukuk biliminin de konusu haline gelmistir. Bu sorunların sınır tanımaz etkisi nedeniyle bu konuda uluslararası düzenlemeler yapılmıs ve kısa adıyla çevre hakkı olarak adlandırdığımız ?sağlıklı ve dengeli bir çevrede yasam hakkı? devletlerin ulusal mevzuatlarına girmistir. Öncelikle özel hukuk ve idare hukuku alanında yapılan düzenlemeler, çevre sorunlarının çözülmesini sağlayamamıstır. Bu nedenle hukuk dalları içinde ağır yaptırımları nedeniyle daima son çare olarak basvurulması düsünülen Ceza Hukukunda düzenlemeler yapılması eğilimi artmıstır. Bu eğilimin de etkisi ile 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu m.1'de zikredilen ceza kanununun amaçları arasında çevreyi korumak da yer almıstır. Yine Topluma Karsı Suçlar faslında çevreye karsı bazı fiiller, Çevreye Karsı Suçlar olarak m.181 ve devamında ?suç? olarak düzenlenmistir. Bu fiillerin ceza kanununda suç olarak düzenlenmesi, çevreyi dolayısıyla çevre hakkını koruma konusunda önemli bir adımdır. Ancak bu hakkın korunabilmesi bireylerin ve devletin etkin ve bir dayanısma içinde bulunması ile mümkün olacaktır
Özet (Çeviri)
By the increase of environment problems, environment became a subject of science of Law as it was a subject of Phsycal sciences. Because non border effects of these problems, there had been some international arrangements, which named ? Living right in healthy and stable environment? also called simply ?environment right? is considered in regulations of goverments. The arrangements on private law and administrative law haven?t been effective for the solution of problems. So the arrangement studies are required from the Criminal Law which is the last step application normally because of the hard sanctions. Protection of enviroment has been added to the aims of Criminal Code which is mentioned in Turkish Criminal Code (Act No.5237) item 1. Also some actions against nature and enviroment is considered as ?Crimes Against Society? and so mentioned in item 181 as crime. To be considered as ?crime? in criminal law, is a great step for proteciton of environmental right. But the protection of this right is possible only by the effective cooperation of individuals and the goverment..