İmar kirliliğine neden olma suçu
Crime of causing pollution of zoning
- Tez No: 431194
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHARREM KILIÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: İmar, Çevre, Çevreye Karşı Suçlar, Kabahat, Suç, İmar Kirliliği, Çevre Kirliliği, Ceza Hukuku, Zoning, Environmental, Environmental Crimes, Misdemeanor, Crime, Zoning Pollution, Environmental Pollution, Criminal Law
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 270
Özet
Teknolojinin ve sanayileşmenin gelişmesi, nüfus artışı gibi nedenlerden dolayı çevre kaynaklarının tüketimi hızlanmış, çevrenin dengesi bozulmuş ve böylece çevresel sorunlar ortaya çıkmaya başlamıştır. Zamanla artan bu sorunlar insan yaşamını tehdit eder hale gelmiştir. Bunun sonucu olarak çevreye karşı suçlar düzenlenmeye başlamıştır. Bu kapsamda Türk Ceza Kanunu'nda da çevreye karşı suçlar düzenlenmiştir. Çalışma konusunu çevreye karşı suçlardan olan imar kirliliğine neden olma suçu oluşturmaktadır. 5237 sayılı TCK yürürlüğe girene kadar kabahat olarak düzenlenen ruhsatsız yapılaşma, yeni TCK ile birlikte ilk defa suç olarak düzenlenmiştir. Maddede ruhsatsız veya ruhsata aykırı bina yapmak, ruhsatsız bina dolayısıyla başlatılan şantiyelere su, telefon ve elektrik bağlanmasına müsaade etmek ve ruhsatsız binalarda sınai faaliyete müsaade etmek suç olarak düzenlenmiştir. Çalışmada öncelikle çevreye karşı suçlarla korunan hukuki değere ilişkin tartışmalara yer verilerek çevre hakkının kapsamı ve mülkiye hakkı ve konut hakkı ile ilişkisi değerlendirilmiştir. Avrupa Birliği ve çeşitli ülke düzenlemelerinde çevrenin korunması ve imar kirliliğine neden olma suçunun tarihçesi verildikten sonra çevrenin ceza hukuku ile korunması gerekliliği üzerinde durulmuştur. Çevreye karşı fiillerin ceza hukukuna başvurulmadan önce idare hukuku kuralları ile korunduğundan çevreye karşı suçların idare hukukuna bağlılık sorunu kanunilik ilkesi ışığında incelenmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise İmar Kirliliğine Neden Olma suçu unsurlarına ayrılarak detaylı bir şekilde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Improving technology and industry, population growth and rapid consumption of environmental resources have caused deterioration of natural balance. Hence, environmental problems have occurred. In course of time, environmental problems increased and became to threat human existence and other livings. As a result of this problem, environmental crimes are started to being established. In this concept environmental crimes were established in Turkish Penal Code as well. Subject of this work is crime of causingpollution of Zoning. Before effectiveness of TPC numbered 5237, unauthorized buildings were punished as misdemeanors. For the firs time it was established as a crime by the TPC. In this article, unauthorized buildings, no-permitting buildings, permitting to connect water, electricity and phone line to unauthorized constructions and also permitting industrial activities in unauthorized buildings are established as a crime. In this thesis, first of all legal goods of environmental crimes, concept of right of living within a healthy and balanced-environment, right to property and right to housing are evaluated. After European Union's and different countries' regulations are examined, historical ground of this crime and need criminal law for protection of environment is disgusted. Before criminal law interventions, the environment was protected via administrative sanctions. That's why environmental crimes are established connected with administrative law. In the last part of thesis, elements of CrimeOfCausingPollution of Zoning is in detailexamined.