Sakarya'da yaşayan Makedonya göçmenlerinde gelenek ve inançların incelenmesi
The review custom and beliefs Masedonian emigrants which live in Sakarya
  1. Tez No: 210380
  2. Yazar: DİLEK YÜSKÜP
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TÜRKER EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: göç, halk kültürü, gelenek, görenek, kültürel degisim, emigration, national culture, custom, usage, cultural change
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Çalısmamızın konusu Makedonya'dan Sakarya'ya gelen göçmenlerin halk kültürlerinin incelenmesidir. Bu çerçevede göçmenlerde geçis dönemleri (dogum, sünnet, dügün, ölüm) etrafında sekillenen maddi manevi halk kültürü unsurları, inançlar; bayram, tören, özel gün ve gecelere yönelik yapılan eglenceler, ritüeller tespit edilmistir. Çalısmamızın konusunu meydana getiren Makedonya göçmenleri, Balkanlar'da Osmanlı'nın çekilmesiyle birlikte sosyal, dinsel, ekonomik ve kültürel anlamda baskı sonucu Türkiye'ye göçmüslerdir. Makedonya göçmenleri, karsılastıkları her türlü baskıya ragmen yasatmaya çalıstıkları geleneklerini, göreneklerini, adetlerini yeni yurtlarına beraberlerinde getirmislerdir. Bunun sonucunda kültür mozaigine sahip olan Sakarya'daki yerlerini almıslardır. Bu çalısmanın arastırma problemi, Makedonya göçmenlerinin halk kültürlerinin kusaklar arası degisimi ve bu degisimi ne tür faktörlerin etkiledigini tespit etmektir. Bu baglamda çalısmanın amaçlarını su sekilde belirtebiliriz: a. Makedonya göçmenlerinin, , kusaklar arası halk kültürünün degisimini tespit etmek, b. Makedonya göçmenlerinin Sakarya'da varlık gösteren diger kültür gruplarıyla kültürlesme sürecini incelemek, c. Degisime etki eden diger bir faktör olan Makedonya göçmenlerinin geldikleri bölgelere göre gösterdikleri kültürel farklılıkları tespit etmek, d. Makedonya göçmenleri halk kültürünün Anadolu halk kültürü ve Türk dünyası halk kültürü örnekleriyle benzer ve de farklı yönlerini sunmaktır. Çalısmada literatür taramasının yanı sıra alan arastırmasına baglı olarak gözlem ve mülakat teknigi kullanılmıstır. Sonuç olarak, Makedonya göçmenlerinin halk kültürünün kendi aralarında geldikleri bölgelere göre farklılıklarının oldugu, göçmenlerin kültürlerinin üç kusak arası degisime ugradıgı, mahalli kültür özelligi tasıyan Makedonya göçmenleri halk kültürünün Türk kültürünün bir parçası oldugu, sonuçlarına ulasılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this thesis searched answer is, emigrants in Macedonia to Sakarya and searched here people culture traditional fest, folk, and cultural instructs it?s very important for national cognition. In transition periods searched manifest, population day, traditional host, meteorology, and every think it?s depend on emigration population. Study theme is Macedonian emigrants, than with the retiring in Ottomans in Balkans have produce new states and nations. Like result of national state nationally socio, economics and political tendency many nations had been exposed in injustice by the dominant power. Result of this injustices finally with emigration Turkish people in Macedonia to Turkey. Macedonian emigrant, encounter every tendency hereof, lived study here culture in new place-county.The finally, have culture mosaic Sakarya lived in this place. Searched problems it Macedonian emigrants, change in culture with yang and old persons and changes, passed in degeneration process and in which dimension are arrived the effects in conclusion of these attitudes, also is constituting the base this thesis: a. Macedonian emigrants: 17-35 between I generation, 35-55 between II generation, old 55 III. Generation, the here midst of generation change to national culture. b. The effect to change its one Macedonian emigrant to have other culture in Sakarya, here factor to change was culture and cultured affect. c. The affect others factor is: Macedonian emigrant, coming in here place and searched cultural differentiate. d. Macedonian emigrants, traditional culture analogous and various presents in culture to Anatolian culture and Turkish Words traditional culture. This aim caudation: searched literature materials, observation and make interview. The finally, searched result finding obtains its categorized and Macedonian emigrants coming place and stay play have dissimilarly, and he culture change in the culture with stay. Finally result, small culture of Macedonian emigrants traditional culture, was fraction on national culture.