Dinî yaşantıda inziva
Loneness in religious life
  1. Tez No: 210386
  2. Yazar: HAKAN ZAFER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SEZAİ KÜÇÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Psikoloji, Sosyoloji, Religion, Psychology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: İnziva, Halvet, İçedönüklük, Loneness, Halvet, Introversion
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Yalnızlık, insanların hayat içerisinde belli aralıklarla karşılaşabilecekleri bir durumdur. İnsanı inzivaya yönelten kimi nedenler insanın dış dünyasından kaynaklansa da kimi de kendi tercihleriyle meydana gelir. Bu çalışmada, insanda inziva eğilimleri meydana getiren bu sebepler ele alınarak psiko-sosyal etkileri üzerinde durulacaktır. Uzleti seçme sebebleri kadar uzlettin neticeleri de önemledir. Sadece sebep-sonuç tesbiti yapmakla kalmayıp, sonuçlar psikolojik yönden tahlil edilmiştir. Bu nedenle inzivanın insanlar tarafından algılanışını, başta İslam dini olmak üzere bazı dinlerin inzivaya yaklaşımı incelenerek, tahlile değer örnekler üzerinde durulacaktır. Konunun psikolojik yönü, bu bilim dalının önde gelen isimlerinden ve bu konuyu belirli bir disiplinde ele alarak kendine ait ?Analitik Psikoloji? adı altında bir alt bilim dalının oluşmasına sebep olmuş C. G. Jung'un görüşleri ışığında ele alınacaktır. İnzivanın fenomen yönüyle de belirli bir çerçeveye sahip olması, ilgili kavram ve kültlerin de üzerinde durmayı gerektirmiştir. Konu bir giriş ve iki bölüm halinde ele alınmış olup, insan hayatında yalnızlık düşüncesinin bir yenilenme olarak algılanabilineceği, aslolanın insanı sosyalleştirme olduğu, sağlıklı bir sosyal hayat için insanın kendiyle baş başa kalmasının onu bu hayata hazırlayacağı sonucuna ulaşılmıştır. Böyle bir durum değişikliğinin toplum içinde olmaktan ve toplumun tasvip etmediği yönlerinden sıkılan insanı rahatlatacağı anlaşılır. Dindarlarda görülen ve dini duyguların yönlendirmesiyle ortaya çıkan inzivaların ise ruhun durulması ve olgunlaşması arzusuyla yapıldığı anlaşılır.
Özet (Çeviri)
Loneness is one of the situation human faces in some cases. It has physical and spiritual causes. In the theses; these causes and physic-social affects are discussed. The product of hermit?s loneness is as much important as cause of choosing loneness. Because of that it is targeted not only figuring out the cause and affect but also analyzing the affect by psychological aspect. In this thesis; human perceive of loneness, religious approach to loneness especially by Islam and examples to analyze loneness better are mainly focused. Psychological aspect of this topic will be discussed with the reference of C.G. Jung who organized the related topics and started ?Analytical Psychology? science. Also loneness was discussed by phenomenon logic aspect. It required focusing on related concept and cultural values. The article consists of one introduction and two body parts. In conclusion loneness is another way of renovation. Actually the ideal way of surviving life is living in community. Loneness in particular time period improves the adoption of human to community. Loneness for a particular time relaxes people who are bored from the community?s inappropriate behavior. Religious persons prefer loneness to purify their spirits and make their sprite much more mature.