Yusuf el-Kardavî'nin çağdaş fıkıh meselelerinde izlediği yöntem
The aproach that qaradawi followed for modern fiqh searches
- Tez No: 210409
- Danışmanlar: DOÇ.DR. H. MEHMET GÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kardavî, fıkıh, ictihad, selefî, yenilikçi, mezhep, Qaradawi, fiqh, ijtihad, salafi, reformative, madhdhab
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Kardavî, 21. yüzyılın yetiştirdiği büyük İslam âlimlerindendir. Çok geniş bir ilgi alanına ve çalışma sahasına sahip olan bu âlim, akademik câmiada eserleriyle dikkat çekerken, basın yayının yanı sıra, eğitim ve öğretim faaliyetleriyle halkın içerisinde olmuş, onların dinî sorunlarına pratik çözümler getirmeye çalışmıştır. Kardavî, Müslümanların ihtiyaçlarına yönelik birçok müessesenin ve okulun açılmasına önayak olmuş, Avrupa Fetva ve Araştırma Kurulu'unda kurucu üye ve başkan olarak, farklı kültürler içinde yaşayan Müslümanların sorunlarına cevaplar sunmaya çalışmış, dünyanın hemen her bölgesinde tanınan, görüşleriyle yankı uyandıran bir pozisyon elde etmiştir. Onun bu denli geniş bir coğrafyada tanınmasında ve kabul görmesinde, sunduğu çözüm önerilerinde, gündelik hayatı göz ardı etmeyen, kolaylık ve maslahatı önceleyen tutumu kadar, çözüm bekleyen modern problemlerin aciliyeti de etkili olmuştur. Kardavî, çağdaş fıkıh meselelerine kendine özgün çözümler üretmeye çalışan bir âlim olmanın yanında, kökleri XIII. yüzyıla kadar dayanan ve XVIII. yüzyıldan bu yana, büyük ivme kazanan yenilikçi eğilimin ve selefî söylemin bir örneği olarak kabul edilebilir. Bu çalışmada temel olarak, çağdaş müslüman bir âlim olan Kardavî'nin, günümüz fıkıh meselelerine nasıl yaklaştığı, hükümleri nasıl temellendirdiği, delilleri nasıl kullandığı sorusu sorularak cevap verilmeye çalışıldı. Bu sorunun cevabı aynı zamanda, Müslümanların son yüzyıllarda yaşanan modernleşme sürecine nasıl dahil olacakları sorununa bir çeşit cevap mahiyeti de taşıyacağı için, büyük önemi haizdir. Kur`ân, Sünnet, İcmâ, Kıyas gibi delilleri, dinin küllî prensipleri ve muazzam fıkıh mirası ışığında, günümüz müslümanlarının ihtiyaçlarını karşılayabilecek şekilde kullanan ve yorumlayan Kardavî, tevarüs edilen mezheplerin sadece birini değil, hepsini aynı derecede taklide layık bulur. Bu kabul, bugün yaşanan birçok sorunun cevabını, değişik mezheplerden seçerek almayı sağlarken, ictihad ehliyetine sahip olan herkese ictihad etmenin önünü açmaktadır.
Özet (Çeviri)
Qaradawi is one of the most important Muslim scholars of our time. He has a wide range of interests and his works display such variety. He has been drawing attention due to his academic writings. He has also been a public character as he takes part in press and education activities. He seems to be active in societal activities too, and to try to produce practical solutions for religious matters. He has been a pioneer in foundation of many institutions and schools for the benefit of Muslim communities. Qaradawi has been the founding member and president of European Council for Fatwa and Research. He has been looking for answers for problems of Muslims who are living in multicultural societies. At the same time, he has gained an important place all around the world and his ideas sometimes arouse controversies. His fame is probably due to his search for practical solutions and taking into consideration of exigencies of life based on the ideas of the urgency of modern problems and necessity of the applicability Islamic values. Qaradawi is also a good representing figure of salafi and reformative discourse which can be traced back to 13th Century but has gained speed since 18th century onwards. This work will basically explore Qaradawi?s approaches to contemporary problems, especially the way he justifies his fatwas and the way he uses the arguments. The author believes that understanding the rationale of Qaradawi is a way of understanding the way Muslims take part in the process of modernization in recent centuries. Qaradawi argues that he directly uses the proofs such as Qur`ân, Sunnah, Ijmâ, Qiyas under the light of universal principles of religion and in the light of rich heritage of fiqh; he prefers not to imitate blindly one madhdhab but chooses to be in equal distance to all. In this way, he chooses his answers from various views held by the classical schools of law. By doing so, he believes that he has opened the door of ijtihad to any one qualified to make ijtihad.