Yusuf el-Karadâvî'nin Müslüman azınlıklara ilişkin fıkhî görüşlerinin fıkıh usulü açısından değerlendirilmesi
An evaluation of Yusuf al-Qaradawi's jurisprudential opinions on Muslim minorities from the perspective of the principles of Islamic jurisprudence
- Tez No: 961637
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN ALGÜL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İslam Hukuku, Karadâvî, Azınlıklar, Makâsıd, Küllî Kaideler
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Fıkıh, İslâm'ın, evrensel prensiplerle insan hayatını her zamanda ve her mekânda düzenleme yeteneğini ortaya koyan önemli bir ilimdir. Özellikle çağımızda fıkıh, bu prensipleri değişen yaşam koşulları çerçevesinde anlamak ve uygulamak için geniş bir perspektif sunar. Onun için güncel fıkhî meselelerin incelenmesi büyük önem arz etmektedir. Söz konusu önemine binaen son çağda yetişmiş önemli İslâm hukukçularından olan Yûsuf el-Karadâvî, bu alanda çalışmalar ortaya koymuştur. Üzerinde en fazla durduğu meselelerden biri de azınlıklar fıkhıdır. Bu bağlamda gayrimüslim ülkelerde yaşayan Müslüman azınlıkların, İslâmî kimliklerini koruyarak ve yaşadıkları toplumlardan izole olmadan dinlerine uygun bir yaşam sürdürmelerinin nasıl mümkün olacağını ele almış, bu konuda İslâm hukukunun temel ilkeleri ve maksatları doğrultusunda çeşitli fetvalar vermiştir. Böylece Müslüman azınlıkların karşılaştığı sorunlara pratik çözümler sunmuştur. Karadâvî, azınlıklar fıkhını, Müslümanların gayrimüslim devletlerde dinî ve sosyal haklarını korumalarını, barışçıl bir birliktelik tesis etmelerini, dinî ve kültürel kimliklerini muhafaza etmelerini ve çağdaş meselelere İslâm hukuku çerçevesinde çözümler üretmelerini sağlayan önemli bir alan olarak görmektedir. Bu alandaki çalışmalarında ictihad yapma, küllî fıkıh kaidelerine dayanma, toplumu odağa alma, çağın gerçeklerini anlama, yararı gözetme, kolaylaştırmayı benimseme, tedricîlik yoluna gitme, zaruretleri merkeze alma ve mezhepsel taassuptan uzak durma gibi temel ilkelere dayanmıştır. Çalışma, Karadâvî'nin görüşlerinin, İslâm hukukunun temel prensiplerine ve çağdaş ihtiyaçlara uygunluğunu ortaya koyarken, Müslüman azınlıkların fıkhî sorunlarına yönelik pratik ve uygulanabilir çözümler sunma çabasını da vurgulamaktadır. Bu yönüyle çalışma hem akademik camiaya hem de gayrimüslim ülkelerde yaşayan Müslümanlara yol gösterici bir kaynak olma niteliği taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Fiqh is a significant discipline that demonstrates Islam's ability to regulate human life across all times and places through universal principles. In particular, contemporary fiqh provides a broad perspective for understanding and applying these principles in light of changing life conditions. For this reason, the study of contemporary jurisprudential issues is of great importance. Given this significance, one of the most prominent Islamic jurists of the modern era, Yusuf al-Qaradawi, has made substantial contributions in this field. One of the topics he has particularly focused on is the jurisprudence of minorities (Fiqh al-Aqalliyyāt). In this context, he has examined how Muslim minorities living in non-Muslim countries can maintain their Islamic identity while integrating into their societies without isolation, ensuring that their lives remain in accordance with their faith. He has issued various fatwas based on the fundamental principles and objectives (maqāṣid) of Islamic law, offering practical solutions to the challenges faced by Muslim minorities. Qaradawi views the jurisprudence of minorities as a crucial field that enables Muslims living in non-Islamic states to preserve their religious and social rights, establish peaceful coexistence, maintain their religious and cultural identity, and address contemporary issues within the framework of Islamic law. His approach in this field is based on key principles such as engaging in ijtihad (independent legal reasoning), relying on overarching jurisprudential maxims, understanding the realities of the time, prioritizing public welfare, embracing ease and facilitation (taysīr), adopting a gradual approach (tadrīj), considering necessities (ḍarūrāt) and needs (ḥājāt), and avoiding sectarian rigidity. This study highlights how Qaradawi's views align with the fundamental principles of Islamic jurisprudence and contemporary needs, while also emphasizing his efforts to provide practical and applicable solutions to the jurisprudential challenges faced by Muslim minorities. In this regard, the research serves as a valuable resource for both the academic community and Muslims living in non-Muslim countries.