Dîvân-ı çâkerî (dil özellikleri-metin)
Dîvân-i çâkerî, language characteristics,text
- Tez No: 210412
- Danışmanlar: PROF. ZİKRİ TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Dîvân-ı Çâkerî, Dil Özellikleri, Ses Olayları, Metin, Dîvân-ı Çâkerî, Language Characteristics, Phonetic Events, Text
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Dîvân-ı Çâkerî XV. yüzyıla ait Eski Anadolu Türkçesi özelliklerini gösteren bir metindir. Dîvân-ı Çâkerî'nin tek nüshası vardır. Bu nüsha İstanbul-Süleymaniye Kütüphanesi'nde Hacı Mahmud 3298 koduyla bulunmaktadır. İstinsah tarihi 1592- 93'tür. Dîvân içinde iki kasîde, üç mesnevî ve yüz yirmi iki gazel bulunmaktadır. Bir dîvânda olması gereken nazım biçimlerini içermemesi sebebiyle Dîvân-ı Çâkerî'nin müretteb bir dîvân olduğunu söyleyemeyiz Bu çal?şma; Giriş, Dil Özellikleri ve Metin ana bölümlerinden oluşmaktad?r. Giriş bölümünde, metin ve müellifi hakk?nda bilgiler yer almaktad?r. Dil Özellikleri bölümünü, metnin imlas? ve ses olaylar? oluşturmaktad?r. Metin bölümü ise, metnin transkripsiyonu içermektedir. Bu bölümlerden elde edinilen bilgiler sonuç bölümünde s?ralanm?şt?r.
Özet (Çeviri)
Dîvân-ı Çâkerî is a written work that shows the features of XV.th Century Old Anatolia Turkish. Dîvân-ı Çâkerî has only one copy.This copy is in İstanbul Sulaymaniye Library with a code :Haci Mahmud 3298.It was published in 1592-93. There are 2 qasidas,3 poemmade up of rhymed couplets and 122 ottoman poet in Divan. We cannot say that Dîvân-ı Çâkerî is a full collected poems as it doesn?t contain poem forms that should be in a collected poems. There is some information about this written work and its writer in the introduction part. Its spelling rules and phonetic rules form The language Features. Also, Written Work Part contains its transcripton . The information that is gained from these parts is in order in the conclusion part.