Kamuda çalışanların motivasyonunu etkileyen unsurlar:SAÜ,SEDAŞ ve Sakarya İl Emniyet Müdürlüğü örneği
The factors affecting the motivation of working in puplic sector.SAÜ,SEDAŞ and Sakarya City Police Department sample
- Tez No: 210411
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FERRUH TUZCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: nsan faktörü, Verimlilik, Motivasyon, Human factor, Efficiency, Motivation
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Kamu personel yönetiminde önemli bir yer teskil eden ve öncelikli olarak ele alınan konulardan birisi olan motivasyon, tez konusu olarak incelenmeye çalısılmıstır. Etkin bir motivasyon, çalısanların kuruma bağımlılığını ve dolayısıyla kurumun verimlilik ve etkinliğini artırabilir. Bir kurumun verimliliğinde rol oynayan birçok faktörler vardır. Bunlar arasında kurumun çesitli teknolojik ve yapısal unsurları sayılabilir. Ancak bunlar insan unsuru olmadan kendi baslarına kurumun verimliliğini sağlayamazlar. Neticede önemli olan kurumda insan unsurudur. Çalısma üç bölümden olusmaktadır. Birinci bölümde motivasyonla ilgili temel kavramlar izah edilerek motivasyonun anlamı çesitli görüsler kapsamında sunulmus ve insanlar üzerindeki öneminden bahsedilmistir. Buna ek olarak insanın doğası ve buna bağlı olarak zamanla olusturulmaya çalısılan motivasyon teorilerine değinilmistir. ?kinci bölümde motivasyonun çalısanlar üzerindeki etkileri de anlatılarak yönetimdeki önemi vurgulanmıs ve konu pekistirilmistir ve ayrıca bu bölümde kamu kesiminin yapısı ile motivasyon uygulamaları arasında bağlantı kurulup, motivasyonun kamuda uygulanma biçiminden bilgiler verilmeye çalısılmıstır. Son bölümde de örnek üç kamu kurumu (ampirik bir çalısma ile) incelemeye alınarak motivasyonun çalısanlar üzerindeki etkileri saptanmaya çalısılmıstır.
Özet (Çeviri)
Motivation,which is taking an important place in public personel management and initially dealt matter is tried as dissertation subject.An effective motivation can increase the dependence of the staff in the company by means of this it can increase efficiency and effectiveness of the company.There are a lot of factors playing role in the efficiency of a company.Among these,several technological and structural factors can be considered.But these can?t supply the company?s efficiency without the factor a man on their ovn.So,thing which is important is the factor of a man in the company. Study is composed of three chapters.In the first chapter,the meaning of the motivation is presented in several coverages and mentioned the importance on people by explaining basic concepts about motivation.Additionally,the nature of man an depending on this motivation theories which are tried to form in time are mentioned.In the second chapter,by explaining the effect of motivation on people,the importance of it in management is emphasized and the subject is confirmed and also it is given that, the information about application manner of motivation in public sector is tried to be given by forming a connection between the structure of civil department and application of motivation.In the last chapter,the effect of motivation on the staff is tried to be assigned by studying with three civil institution(with a empiric study).