15467 numaralı Kosova nahiyesi temettuat defterinin tahlil ve değerlendirilmesi
The analysis and evaluation of Kosova temettuat register numbered 15467
- Tez No: 210414
- Danışmanlar: PROF.DR. ATİLLA ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Temettuat Defterleri, Kosova, Demografik Yapı, Temettuat Register, Kosova, Demograpic Structure
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
Tanzimat dönemi Osmanlı tarihi içerisinde önemli bir yere sahiptir. Bu dönemde ülke ekonomisini düzenlemek ve ilerleyen batı ülkeleri karsısında geri kalmamak için mali, askeri ve içtimai alanda bir takım ıslahatlar yapılmıstır. Bu çerçevede yapılan önemli bir icraat da temettuat defterlerinin düzenlenmesidir. Bu defterlerde ülkede yasayan insanların sosyal ve iktisadi durumları hakkında önemli bilgiler mevcuttur. Yerlesim birimlerindeki hane sayısı, hane reislerinin isimleri, meslekleri, malları, yıllık gelirleri ve ödedikleri vergiler bu defterlerde kayıtlıdır. Bu vergiler o yerlesim biriminin sosyal ve iktisadi durumunu yansıtmaktadır. ?nsanların etnik durumları, inançları ve faaliyetleri de belirtilmektedir. Kosova Temettuat Defteri, 1845 (H/1261) yılında düzenlenmistir. Bu defterdeki kayıtlara göre Kosova, Pristine'ye bağlı bir nahiye olarak görülmektedir. Toplam 32 köyden olusan bu yerlesim yerinde yasayanların büyük bir çoğunluğu gayrimüslimdir. Bu yerlesim yerinde yasayan insanlar için en önemli geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Ekili alanların çok olması topraklarının verimli olduğunu göstermektedir. Hane reislerinin adına göre düzenlenmis olan bu defterde, alınan vergilerde Müslüman olanlarla olmayanlar esit kabul edilerek vergi-yi mahsusa, ösür gibi vergiler her iki taraftan da aynı oranlarda tahsil edilmistir. Vergi adaletini sağlamak için de düzenlenmis bu kayıtlardaki tutarsızlıklar hedefe istenilen ölçüde ulasılamadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Reform period has an important place in the Ottoman history. In this period, some kinds of improvement were done in the military and social areas to organize state?s economy and not to fall behind of improving western countries. An important activity which was performed within this frame was to organize temettuat register. This register includes important information about people?s social and economical conditions living in the country. House number in accommodation units, family leaders? names, their vocations as well as their goods, their annual income and taxes they paid were registered to this book. These taxes reflects the social and economical conditions of that accommodation unit. People?s ethnicity, their beliefs and activities are mentioned in this register. Kosovo temettuat register was recorded in 1845 (H/1261). According to the records in this register, Kosovo is seen as a sub-district bound to Pristine. Most of the people who lived in this accommodation place ,which was composed of 32 villages, were nonmuslims. Existing sources of the people living in this accommodation place are agriculture and breeding. The soil was abundant in parallel with the guantity of cultivated areas. In this registers, which were organized according to family leaders? names, muslims and non-muslims were regarded as equal and taxes such as vergi-yi mahsusa and ösür were collected in the same amounts. Inconsistencies in this records, which were organized to provide tax equity, shows that objectives couldn?t be reached in expected rate.