Nef'î divânı'nın söz varlığı
The word composition of Nef?i Divan
- Tez No: 210417
- Danışmanlar: DOÇ.DR. M. MEHDİ ERGÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Nef'î, divân, kelime grupları, dizin
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 333
Özet
Çalışmamız Nef'î Divânı'nın tümünü kapsamaktadır. 311 sayfalık metindeki 4352 beyit öncelikle bilgisayar ortamında tek satır haline getirilmiş daha sonra her satıra bir numara verilecek şekilde düzenlenmiştir.Daha sonra Prof.Dr.Cevval Kaya'nın dizin programı metne uygulanmış ve metnin dizini oluşturulmuştur.Bu çalışmanın sonunda metinde 3735'i madde başı 22530'u alt madde olmak üzere 43079 adet kelime tespit edilmiştir. Çalışmamızın ikinci aşamasında metin sayfaları tek tek taranarak kelime grupları tespit edilmiş ve bu kelimelerin geçtiği satır numaraları yanlarına azılmıştır.Böylelikle Nef'î'nin hangi kelimeleri ne kadar sıklıkla kullandığı ve hangi kelime gruplarına yer verdiği ortaya çıkarılmıştır . Bu çalışma Nef 'î Divânı' nın söz varlığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Our study field contains all of Nef?i Divan. 4352 couplets in a text paged 311, at first, have been formed ina line and then it has been composed by being given a number for each line. Then the index programme of Prof. Dr. Cevval Kaya has been applied to the text and the index of the text has been comparised. At the end of this study; 3735 words shave been found.22530 of these words are the entry head and 43079 at them are sub entry. In the second part of our study, word groups have been found by being scanned text pages one by one and the line numbers which include these words have been written beside them. This, it has shown which words and word group Nef?i used and how often he manipulated them. This study manifests the word composition of Nef?i Divan. Keywords : Nef?î,divan,words group,index