Türk vergi sisteminin dolaysız vergilerde etkinlik ve adalet açısından incelenmesi
Observation of direct taxes in turkish taxing system by means of justice and effectiveness
- Tez No: 210427
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NACİ TOLGA SARUÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: dolaylı vergiler, dolaysız vergiler, etkinlik, adalet, indirect taxes, direct taxes, equality, justice
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Gelişmekte olan ülkelerin en önemli sorunlarından birisi de adil olmaktan uzak, çarpık olan gelir dağılımıdır. Bu çarpıklığı mümkün olduğunca en aza indirmek ve sosyal adaleti düzenlemek için devletin elinde bulunan araçlardan en önemlisi vergilerdir. Gelir dağılımını düzenlemek içinse devletin ödeme gücü esasına göre vergilendirme yapması yani adalet ilkesini dikkatle uygulaması gerekmektedir. Çünkü vergilendirme de adaletin sağlanamaması ekonomik ve sosyal sorunlara yol açmaktadır. Bu sorunlar için vergi sistemlerinin etkin bir şekilde düzenlenmesi ciddi bir önem arz etmektedir. Devletin uyguladığı vergilerde gerek adalet konusu gerekse de eşitlik ilkesi bütün mükellefleri etkileyen bir konu olduğu için bu konuda adaletli-adaletsiz açısından en etkin sınıflandırma ise dolaylı-dolaysız vergi ayrımıdır. Bu çalışmamıza bizi sevk eden konuların başında dolaysız-dolaylı vergi sınıflandırmasına göre son yıllarda Türk Vergi Sisteminin yapısının ciddi oranda değişmesi bulunmaktadır. 1990'lı yılların başlangıcındaki dolaysız ve dolaylı vergiler arasındaki ?tahsilat açısından- fark, izleyen yıllarda dolaylı vergiler lehine olarak değişmiştir. Dolaysız vergilerin genel bütçe gelirleri içerisindeki payı %52lerden %27lere kadar düşmüş, dolaylı vergiler ise %73lere kadar çıkmıştır. Bu durum Türk Vergi Sistemi'nin dolaysız vergilerin yerine dolaylı vergilere yöneldiğini ortaya koymaktadır. Çalışmamızın amacı Türk Vergi Sisteminde dolaysız vergilerden dolaylı vergilere yönelişin sebeplerini incelemek, bu yönelişin arkasındaki sebeplerden küresel bir değişimin sonucu olup olmadığı da AB ülkeleriyle kıyaslama yapılarak ortaya konulacaktır. Çünkü Türkiye mali konularda Avrupa Birliğine katılabilmesi için bazı anlaşmalar imzalamıştır. Dolayısıyla mali konularda düzenlemelerde Avrupa Birliği normları etkili olmaktadır. Çalışmamızda Türk Vergi Sistemi'nin rakamsal analizini yıllar itibariyle genel bütçe vergi gelirleri tahsilatı rakamları kıyaslanacaktır. Buradan amacımız tahsilât itibariyle hem vergi sisteminin etkinliği incelenecek hem de dolaysız vergilerden dolaylı vergilere yönelişin sebepleri yıllar ve maddeler itibariyle incelenip AB deki dolaylı ve dolaysız vergi oranlarıyla ülkemiz kıyas edilecektir. Ayrıca türk vergi sisteminde ihdas edilen dolaysız vergiler bünyesindeki gelir ve kurumlar vergisi vergilendirme de adaleti sağlamak için gerekli olan genellik ve eşitlik ilkeleri açısından da analiz edilecektir.
Özet (Çeviri)
One of the biggest problems of developing countries is skewed and unjust, distribution of wealth. Taxes are the most important devices of a country for reducing this skeved distribution of wealth and for arranging social justice as much as possible. And for arranging distribution of wealth the state taxation should be on the basis of payment power, that is to say taxation should be applied according to principle of justice. Unjusti taxation also leads to economic and social problems that?s why making effective arrangements at taxation system is considered important. As at state taxes principle of justice and equality is a matter effecting all the taxpayers. According to the point of Justice-injustice, the most effective classification is direct-indirect taxation. Serious alteration of Turkish Taxation System for the last a few years -according to the classification of directindirect taxation- is leading us to this study. At the beginning of 1990s differences, among direct-indirect taxes has changed according to tax revenue on behalf of indirect taxes. Share of indirect taxes in common budget incomes has fallen from %52 down to %27, also indirect taxes has risen up to %73. This condition put forth that Turkish Taxation System headed from direct taxation to indirect taxation. Aim of this study is observing the reasons of heading from direct taxation towards to indirect taxation in Turkish Taxation System, the reason laying behind this inclination whether it is a reason of a global change or not, will be brought up by deductive reasoning of Turkey with EU countries. In order to participation of Turkey in European Union some treaties on financial topics have been signed out. Consequently Europian Union norms are being effective on arrangements of financial matters At this study numeratical analysis of Turkish Taxation System on the basis of years, general tax income revenues will be compared througout the years. In here our aim is observing both the effectiveness of the Taxation System and the reasons of rotation from direct taxation towards to indirect taxation on the basis of tax revenue, the years and the components will be compared according to the direct-indirect taxation percentages of EU and our country. On the other hand the revenue on the sturcture of income tax and corporate income tax on indirect taxes will be analysed according to the principles of equality and generality necessary for establishing equal taxation of turkish taxation system.