Optimal vergileme açısından Türk vergi sisteminin değerlendirilmesi
Evaluation of the Turkish tax system in terms of optimal taxation
  1. Tez No: 806916
  2. Yazar: GÖKHAN DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Optimal vergileme, optimal vergilemenin amaçları, verginin tarihçesi, optimal vergileme ilkeleri, Türk vergi sistemi, Optimal taxation, objectives of optimal taxation, history of tax, approaches to optimal taxation, Turkish tax system
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Optimal vergi, adalet ile etkinlik arasındaki tercihi en iyi yansıtan ve aynı zamanda sosyal refah düzeyini maksimum seviyeye çıkaran vergi yapısıdır. Bu bağlamda optimal vergilemenin tarihsel gelişimine, ulaşılmak istenen amaçların neler olduğuna yer verilmiştir. Çalışmanın amacından hareketle, Türkiye özelinde vergi sisteminde yer alan vergilerin etkinlik ve adalet ilkelerine uygunluğunun tespiti yapıldı. Ramsey, Mirrlees gibi optimal vergilemeye ilişkin yaklaşımları olan kişilerin optimal vergilemeye ulaşmak için önerileri ile Adolf Wagner, Adam Smith ve modern maliyecilerin optimal vergileme ilkelerinin neler olmasını gerektiğine ilişkin çalışmalarına yer verilmiştir. Bu çalışmaların neler olduğu bu çalışmada yer almaktadır. Optimal vergi bileşimine nüfus, sermaye ve uluslararası hareketlere göre sürekli kendini güncellemesinden dolayı kesinlik belirten sınırlar çizilemese de elde edilen bilgilere göre Türk vergi sisteminde yer alan dolaysız vergilerin optimal vergileme ilkelerine etkinlik ve adalet açısından uygun olmadığına, dolaylı vergilerden katma değer vergisinin kısmen de olsa optimal vergilemenin etkinlik ilkesine uygunluk gösterdiğine ancak hem katma değer vergisinin hem de Özel Tüketim Vergisinin optimal vergilemenin adalet ilkesine uygunluk göstermediği tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Optimal taxation is the tax structure that best reflects the choice between efficiency and fairness, and at the same time maximizes the level of social welfare.In this context, the historical development of optimal taxation and the aims to be achieved are included.Based on the purpose of the study, the compliance of the taxes in the tax system in Turkey with the principles of efficiency and justice was determined.The suggestions of people who have approaches to optimal taxation such as Ramsey and Mirrlees to reach optimal taxation, and the studies of Adolf Wagner, Adam Smith and modern financialists on what should be the optimal taxation principles are included.What these studies are is included in this study.Although certain limits cannot be drawn to the optimal tax composition due to its continuous self-updating according to population, capital and international movements, according to the information we have obtained, direct taxes in the Turkish Tax System do not comply with the optimal taxation principles in terms of efficiency and fairness, and Value Added Tax, which is an indirect tax, is partly the optimal taxation. It has been determined that both Value Added Tax and Special Consumption Tax do not comply with the fairness principle of optimal taxation.