Tarih öğretmenlerinin çalışma yaprakları hakkındaki görüşleri
History teachers' wievs about worksheets
  1. Tez No: 210428
  2. Yazar: SELAHATTİN KAYMAKCI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İSMAİL HAKKI DEMİRCİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çalısma Yaprakları, Tarih Ögretimi, Tarih Ögretmeni, Worksheet, History Teaching, History Teacher
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 221
Özet
Egitim-ögretim faaliyetlerinde ögretim materyalleri ve bu baglamda ele alınan çalısma yapraklarının kullanımı önemli bir yer tutmaktadır. Bu çalısma, tarih ögretmenlerinin çalısma yaprakları hakkındaki görüs ve düsüncelerini belirleyerek, çalısma yapraklarını kullanma durumlarını ortaya koyma amacıyla yapılmıstır. Arastırmada betimsel yöntem kullanılmıstır. Çalısma, 2005-2006 egitim-ögretim yılında, Trabzon ili ve Akçaabat ilçe merkezinde ortaögretim kurumlarında görev yapan 90 tarih ögretmenleriyle gerçeklestirilmistir. Arastırmanın amacı dogrultusunda çalısma yapraklarıyla ilgili bilgi, beceri-uygulama ve tutum sorularından olusan bir anket formu gelistirilerek 90 tarih ögretmenine uygulanmıstır. Anketin yanı sıra arastırmada yarı yapılandırılmıs mülakat formu da gelistirilmis ve 65 tarih ögretmeniyle mülakat yapılmıstır. Arastırmadan elde edilen veriler, SPSS 10.0 for Windows programı yardımıyla analiz edilmistir. Arastırma sonunda tarih ögretmenlerinin çogunlugunun çalısma yapraklarıyla ilgili teorik bilgileri bilmedikleri ve çalısma yapraklarını derslerinde etkin olarak kullanmadıkları görülmüstür. Ancak tarih ögretmenlerinin çalısma yapraklarına karsı olumlu tutum içerisinde oldukları, egitim-ögretim faaliyetlerinde ve tarih derslerinde çalısma yapraklarının mutlaka kullanılması gerektigini belirttikleri de arastırma verilerinden anlasılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Using teaching materials and worksheets are important too much in education-teaching activities. The aim of this study is to get use position of worksheets by expressing view and thought of history teachers about worksheets. In this study, descriptive method is used. The study is done with 90 history teachers who work for secondary schools in the center of Akçaabat and Trabzon in 2005-2006 education-teaching year. By the way of the aim of this study a questionnarie which includes knowledge (information), skill and practise, attitude questions, is improved by researcher. It is carried out to 90 history teacher. By the way of the aim of this study an interview form is improved by resaercher. It is carried out to 65 history teacher. The data which are obtained from research, is analyzed with SPSS 10.0 for Windows programme. At the end of this research, it is concluded that most of history teachers don?t know teorical knowledge about worksheets and they don?t use them perfectly. But it is understood from the data of research that history teachers have positive attitudes to worksheets and they have mentioned worksheets are to use in education-teaching activities and history lessons.