Batı Anadolu'da Selçuklu bizans kültürel etkileşimi
In West Anatolia, interaction of the cultures between Seljuk and byzantine
  1. Tez No: 210431
  2. Yazar: MUHSİNE SARICA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Batı Anadolu Kentleri, Selçuklu ve Bizans Kültürel Etkilesimi, Kültür Etkilesiminin Yönü, Toplumsal ?liskiler
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Selçuklu Devletinin Anadolu'ya hakim olması ile Anadolu büyük bir değisim sürecine girmistir. Selçuklu ve Bizans toplumlarının aynı coğrafyada, yan yana yasaması toplumsal iliskilerin baslamasına neden olduğu gibi bu iliskiler kültürel etkilesimlerin olusmasına da zemin hazırlamıstır. Bu çalısmada iki toplum arasında gelisen kültürel etkilesimler Batı Anadolu ile sınırlı bir kapsam dahilinde ortaya koyuldu. Özellikle kentlerde gelisen medeni durumu ve olusan etkilesimleri incelemek suretiyle belli sehirler üzerinde arastırmamızı yoğunlastırdık. Batı Anadolu olarak sınırlandırdığımız bu saha Asıl Ege, ?ç Batı Anadolu ve Akdeniz'in batı kısmıdır ve burada incelediğimiz kentler, ?znik, Efes, ?zmir, Eskisehir, Denizli, Manisa, Usak, Kütahya ve Afyon'dur. Bu çalısmanın arastırılma hedefi, Selçuklu ve Bizans toplumlarının uzun yıllar bir arada yasamasının Anadolu kültür tarihi içindeki durumunu ortaya koymaktır. Selçukluların Anadolu'ya gelisi ile Anadolu'da yerlesmeye baslayan Türk kültürünün durumunu tahlil etmek suretiyle iki toplum arasında gelisen kültürel etkilesimlere dikkat çekmektir. Bu çerçevede bu çalısmanın amaçları sunlardır: a. Selçuklu ve Bizans kültürlerinin bir arada yasadığı bir alan olarak Batı Anadolu'nun Türk dönemindeki durumunu ve gelisen kültürel iliskileri ortaya çıkarmak b. Gelisen toplumsal iliskilerin olusturduğu kültürel etkilesimleri belirleyerek Bizans'tan Selçukluya yada Selçukludan Bizans'a geçen kültür etkilesimlerini ortaya çıkarmaktır. Bu kapsamda Batı Anadolu'da sehirleri incelerken öncelikle tarihi süreçte Anadolu kültürü arastırılmak suretiyle, Roma ve Bizans dönemindeki Batı Anadolu sehirlerinin fiziki, sosyal, kültürel, siyasi, ekonomik yapısı tespit edilerek Selçukluların devraldığı Anadolu kültür yapısı ortaya koyulmustur. Bu veriler sonucunda Batı Anadolu'da Selçuklu hakimiyetinin durumu inceleyerek, Selçuklular döneminde bir uc sahası olarak teskilatlanan Batı sehirlerindeki değisim ortaya çıkarılmıstır. Selçuklu ve Bizans kültürleri arasında sehirlesme, sanat ve mimari, devlet teskilatı, dil ve edebiyat ile sosyal, ekonomik ve dini etkilesimler belirlenmistir. Bu kapsamda yapılan çalısmalar sonucunda Selçuklu ve Bizans kültürü arasında Batı Anadolu sehirlerinde sehirlerin fiziki yapılarında, toplumların dini yasamlarında, gelisen siyasi iliskilerin bir sonucu olarak devlet kurumları, sanatsal faaliyetler ile dil ve edebiyat sahalarında etkilesimlerin olduğu tespit edilmistir. Anadolu kültür tarihi içinde bugün daha devam eden bazı uygulamalara rastladık. Gerçeklesen etkilesimlerin tek yönlü olmadığı, iki toplumun karsılıklı olarak birbirlerinin kültürel öğelerinden etkilendikleri, ancak bunları kendi kültür formların adapte ederek yasattıklarını görmekteyiz. Dolayısıyla elde edilen bu sonuçlar iki toplumun kültür yapısı ile ilgili bilgilerimize yeni açılımlar katacağı inancındayız.
Özet (Çeviri)
With the domination of Anatolian Seljuks, Anatolia entered a huge changing process. The neighbourhood of Seljuks and Byzantine societies in the same geography caused the start of some social relations and also prepared a ground for the cultural interactions. In this study; the cultural interactions between two society put forward with a limited content which is only about West Anatolia. Especially we focused on civilized situations and interactions in certain cities. The are as which we called West Anatolian are, Aegean Region , Inner West Anatolia and the West Side of the Mediterranean. The Aegean Region is located in West Anatolia and in the West side of Mediterranean and the cities which we examined here are: ?znik, Efes, ?zmir, Eskisehir, Denizli, Manisa, Usak, Kütahya, Afyon. The arm of this study is to illuminate the place of Seljuk?s and Byzantine?s cultural contribution to the Anatolian culture after this long period neighbourhood. After the Seljuk?s entrance to Anatolia, we aimed to focus on cultural interactions which were developed between the two society. In this prospect the aims of the study are; a. Accepting that; West Anatolia is a common life area for two society, to expose Turkish term of West Anatolia and to expose developing cultural relations b. To find out developing social relations and its? cultural interactions and to determine the cultural interactions which were taken by Seljuks from Byzantines and which were taken by Byzantines from Seljuks. In this extent, firstly, the Roman and Byzantine history of the cities had searched, their physical, economical, social, cultural, backgrounds determined in the time of Byzantine and Roman, in addition to this the cultural structure of the Seljuks time was put forward. In the light of this information, the domination of Seljuks examined in West Anatolia. The artistic, urbanization, architectural, state organization, language, literature, social, economical and religious interactions between Seljuks and Byzantine cultures were determined. In this scope it was established that, in physical structures of cities and in religious life of the two society, there are similarities. In state organizations, artistic facilities and also in language, there are many interactions. In this frame we came across with some practices which are alive even today. We analyse that, the interactions between them aren?t ?one way? interactions. Both society effected to other one but societies adapted this effects to their own cultural forms. Consequently we believe that; the information which we had about the two society, would bring new expansions to our knowledge. Key Words : West Anatolia Cities, Cultural Interaction Seljuk And Byzantine, Side Of Cultural Interaction, Social Relations