Esed B. Furat'ın hayatı ve hadisçiliği
Biography of Esed B. Furat and his contribution to prophet's tradition
- Tez No: 210437
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYATİ YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyografi, Biography
- Anahtar Kelimeler: Mağrib'de Hadis, el-Esediyye, Muvatta rivayeti, Prophet?s tradition (Hadith) in Magrib, el-Essediye, rumours about Muvatta
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışmanın amacı Mağrib'li alimlerden olan Esed b. Furât'ın hayatını ve Hadis ilmindeki yerini incelemektir. Mağrib'de İslam tarihi ve kültürü açısından önemli bir birikim bulunmaktadır. Ancak bu konuda İslam dünyasında ve Türkiye'de gerektiği kadar çalışma yapılamamış, bu coğrafyadaki ilim ve kültür zenginliği gerektiği kadar tanıtılamamıştır. Bu çalışmanın konusunun Esed b. Furat olarak seçilmesi; Esed b. Furât'ın Mağrib'de yetişen alimlerden birisi olması ve kendi alanında önemli bir konuma sahip olmasıdır. Çalışmaya öncelikle Esed'in yaşadığı dönemin ilmî ve siyasî bakımdan genel durumunun değerlendirilmesiyle başlanmıştır. Daha sonra Esed'in doğumundan itibaren hayatı, yetiştiği ilmî çevre, hocaları, öğrencileri, fıkhî görüşleri ve eserleri tanıtılmıştır. Esed b. Furât ilmî kişiliğinin yanında siyasî yönü de olan bir alimdir. Kayrevan kadılığında bulunmuş, daha sonra fetih orduları komutanı olarak Sicilya'ya gitmiş ve orada vefat etmiştir. Bu konuyla ilgili bilgilere de yer verilmiş ve Esed'in bu yönü de tanıtılmıştır. Kendisiyle ilgili rivayet edilen olaylardan kişiliği hakkında bazı çıkarımlar yapılmıştır. Esed b. Furât'ın hayatıyla ilgili bilgiler araştırılırken kaynak olarak rical ve tabakat eserleri kullanılmış, Mağrib'in ilmî ve siyasî tarihiyle ilgili eserlerden de faydalanılmıştır. Hayatı hakkında eserlerde çok geniş bilgiler bulunmamaktadır. Bunun sebebi erken dönemde yaşaması ve o dönemdeki Mağrib tarihiyle ilgili çalışmaların yetersiz olması olarak görünmektedir. Esed'in tanıtılmasında ortaya çıkan eksiklerden biri de kendi eseri olan el- Esediyye'ye ilk elden ulaşılamamasıdır. Eseri üzerine yapılan çalışmalar eser hakkında bilgi verse de bu bilgiler tatmin edici değildir. Yapılan araştırmalar neticesinde görülmüştür ki; Esed b. Furât Mağrib'de Malikî ve Hanefî mezhebinin ilk temsilcilerinden olması sebebiyle önemli bir şahsiyettir. Malikî ve Hanefî mezhebinin görüşlerini bünyesinde toplayan ilk alim olması dikkat çekmektedir. İmam Malik'in Muvatta'ının Mağrib'de tanınıp yayılmasındaki en büyük pay Esed'e aittir. Bu bakımdan Mağrib'deki Hadis ilmi açısından önemli bir konuma sahiptir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is that to investigate biography of Esed b. Furat who was a famous scholar in Magrib and also his contribution to the study of prophet?s tradition (Hadith). There are many crucial sources available in Magrib for History and Culture of Islam. However, there has not been sufficient study carried out in this field neither in Turkey nor in other Islamic countries, therefore, richness of science and culture of Magrib has not been promoted adequately. The main reasons of picking Esed b. Furat as a focus area in this study are that he was one of the scholars who were educated in Magrib and also he had a crucial role in his field of study This paper firstly investigates the science and political situation in general during the period of Esed?s life, then it is followed by an investigation which consists of his life starting from his birth, environment of science during the period of his education, his educators, his students, Islamic canon law (Fiqh) from his point of view and also his academic works. Some other facts have been discovered about personality of Furat after analysing the rumours about him. He was not only a scientist but also had an active role in politics. Esed b. Furat had conducted his duty as a judge in Kayveran then have gone to Sicily as a commander in military conquest and he died there, this study covers deeper investigation on this topic and his abilities will be discussed further. Rical and Tabakat have been used as sources to investigate biography of Esed b. Furat in this paper, scientific and political sources have also been used. Studies based on his biography carries a wide range of information about him, the reason for this is that he had lived in early period and inadequate studies of history of Magrib have been carried out during the same period. The reason of having problems during the investigation of Esed?s life is that being unable to get his publication of el-Essediye from first party. Even though, the studies carried out on his publication gives some information about the publication itself, it is found to be it is unsatisfactory As consequence of the researches conducted, it has been seen that Esed b. Furat was important personage as he was former representatives of Maliki and Hanefi Sects. It has been noticed that he had inspired by Maliki and Hanefi sects. Esed played a crucial role in distribution of the Muvatta which was authored by Imam-i Malik therefore he has an important role in study of Prophet?s tradition (Hadith)