Osmanlı Devleti'nin yeniden yapılanma sürecinde önemli bir devlet adamı Mehmed Sadık Rıfat paşa
One of the important politician is Mehmed Sadik Rifat pasha in renovation process of ottoman empire
  1. Tez No: 210438
  2. Yazar: DİLEK TÜRKDEMİR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TURGUT SUBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Tarih, Biography, History
  6. Anahtar Kelimeler: Mehmet Sadık Rıfat Pasha, The Era of Tazminat, Otoman Empire, Indivudual and State
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Osmanlı geleneksel yapısından gelen ve geçmise dönük bir toplum içinden süzülüp, gelecege yön veren bir Osmanlı Pasası olan Mehmed Sadık Rıfat Pasa, Osmanlı mparatorlugu'nun köklerinin ne kadar saglam oldugunun farkında olarak yenilesme hareketlerine katkıda bulunmaya çalısmıstır. Onun bu yenilikçi tarafı, tamamen eskiye arkasını dönmesi gibi bir meçhule gidis degil, aksine bilinçli bir sekilde gelecege yön verme gayretidir. Osmanlı geleneksel yapısında geçmiste yapılan hataların tekerrür etmesi devleti zor bir duruma düsürmüs ve dısarıda çözüm yolları aramaya itmistir. Ancak hızla büyüyen sanayi ve teknoloji devleti olma yolunda ilerleyen Avrupa devletleri, Osmanlı Devleti'ni iktisadi ve idari alanlarda gerilerde bırakmıstır. Bu asamada çagı geriden takip eden Osmanlı Devleti, çagı yakalamak ve ihtiyaçlarını karsılamak için bu Avrupa devletlerini daha yakından tanımayı ve gözlemlemeyi prensip edinmistir. Osmanlı Devleti'nin iki dönem Viyana elçiligini yapan Mehmed Sadık Rıfat Pasa'nın daha çok dikkatini çeken hususlar iktisadi ve idari alanlarda yasanan gelismeler ve bu gelismeler sonucunda ortaya çıkan hukuki düzenlemelerdir. Mehmed Sadık Rıfat Pasa'nın iktisadi ve idari alandaki fikirleri ve bu fikirlerinin Tanzimat döneminde ne derece uygulanma imkânı bulabildigi gerçegi, tezin özünü ifade etmektedir. Bu tezin hazırlanması sırasında sorulan baslıca sorular sunlar olabilir: Mehmed Sadık Rıfat Pasa, Avrupa'da yasanan iktisadi degisimin Osmanlı Devleti'ni gelecekte nasıl etkileyecegini anlayabilmis midir? Gelecekte bu alanda karsılasılacak sorunlar için çözüm üretebilmis midir? Kendi içinde yasadıgı toplum Pasa'ya ne yönde etki etmistir? Pasa, Osmanlı kadim gelenegi içerisinden gelen biri olarak iktisadi ve idari alanda meydana gelen yeni düzene Osmanlı toplumunun uyum saglamasını istemis midir? ste bu tezde bu soruların cevapları aranmıs ve yanıtlanmaya çalısılmıstır. Bu soruları yanıtlayabilmek için Pasa'yı çok iyi tanımak, yasadıgı ve çalıstıgı çevreyi tanımak, dönemin sosyal ve siyasi olaylarını bilmek gerekiyordu. lk asama da bu yönde bir çalısma yapılmıstır. Mehmed Sadık Rıfat Pasa hakkında yazılanlar kadar Pasa'nın kendi kaleminden çıkan yazılarda Pasa'yı yakından tanımamıza vesile olmustur. Pasa'nın eserlerinden yaptıgım çıkarımlar ve dönemin olayları arasındaki neden sonuç iliskileri ve dönemin toplumsal yapısı Pasa'nın siyasi, sosyal ve iktisadi sınırlarını belirlememe yardımcı oldu. Bununla birlikte Pasa'nın sınırları ve çagları asan düsüncelere sahip olması onun daha derinlemesine incelenmesi gerçegini açıkça ortaya koymaktadır. Anahtar Kelimeler : Mehmed Sadık Rıfat Pasa, Tanzimat Dönemi, Osmanlı Devleti, Birey ve Devlet
Özet (Çeviri)
Mehmet Sadık Rıfat Pasha who was one of the Ottoman Empire?s Pashas was coming from traditional life style of the Ottoman Empire and directed future as well. As he was aware of Ottoman?s roots which were very strong, he tried to make a contribution to the reforms. The way of his reformist part is not deny the past on the contrary; it was an endeavor to direct the future as consciously. Mistakes made in Ottoman traditional life in the past had the state put on the spot and to urge the state to find solution abroad. On the other hand the European countries which were growing fast in industry and technology, keep the Ottoman Empire back in the fields of economics and administrative. In this phase, Ottoman Empire to grab at an age and prove the needs, to make a rule of connection with European states. Mehmet Sadık Rıfat Pasha was an ambassador of Ottoman Empire in two times in Vienna He took into consideration especially economical and political reform and legal procedure that appeared of these reforms. The aims of this study is to appear to ideas of Mehmet Sadık Rıfat Pasha?s economical and political ideas and applied of his ideas in Reforms Period. It can be some of the questions while the thesis has been prepared: These are: Could he understand some economical chancing of Europe how to affect the Ottoman Empire in future?, Could he produce solutions to meet difficulties in future?, How affected him of his society?, Did he want to Ottoman society to obey the new economical and political reforms? In this study these questions are tried to find and reply. To answer those questions it was necessary to know him, to know his working places and to know the economical-political event of this period. First step is appearing of these. Some writings that were written in his period and by his own helped to know him more. Nevertheless, Pasha?s limits and the ideas of passing the ages to put fort necessity for searching him deeply.