Kamu kurumlarında bilgi teknolojileri kullanımının karar alma sürecine etkileri
Effects of information technologies uses in public administration decision making process
  1. Tez No: 210439
  2. Yazar: HÜSEYİN MUMAY
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. HAMZA AL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi Teknolojileri, Örgütsel değisim, Karar alma süreci, Information Technologies, Public Administration, Decision Making Process
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bilgi teknolojilerinin kamu kurumlarında kullanımının karar alma sürecine etkilerini inceleyen bu tez bilgi toplumuna geçiste hedeflenen örgütsel dönüsüm için ihtiyaç duyulan bilgi teknolojileri tasarımının önemini ortaya koymayı hedeflemistir. Birinci bölümde sanayi toplumundan bilgi toplumuna giris asamaları incelenmis, bilgi toplumu ve bilgi toplumu organizasyon modelleri de irdelenmistir. ?kinci bölümde bilgi teknolojileri ve bilgi sistemlerinden bahsedilmistir. Bilgi teknolojilerinin örgütlere sunduğu imkanlar ayrıntılı olarak anlatılmıs ve bu teknolojilerin bilgi toplumu organizasyonu olusturmada ne kadar önemli bir araç olduğu ifade edilmistir. Üçüncü bölümde bilgi teknolojilerinin örgütler üzerine etkileri ve örgüt yapısında meydana getirdiği değisim ayrıntılı olarak incelenmistir. Dördüncü bölümde kamu yönetiminde bilgi teknolojileri kullanımı ve karar alma sürecine etkileri üzerinde durulmustur. Besinci bölümde kamu kurumlarında Bilgi Teknolojileri kullanımının çalısanların karar alma sürecine katılımına etkisi bir kamu kurumu örneği ile incelenmistir. Yapılan çalısmalar sonucunda bilgi teknolojileri kullanımının çağa uygun örgütsel değisimi sağlamasının organizasyonlarda nasıl kullanıldığı ile direk iliskili olduğu, eğer gerekli düzenleme çalısmaları yapılmaz ise mevcut klasik örgütlenme yapısını devam ettirdiği gözlenmis ve çalısanların karar alma katılımları noktasında olumlu bir katkı sağlamadığı değerlendirilmistir.
Özet (Çeviri)
This thesis, investigating information technologies in support of decision making process in public institutions, aims underscoring information technology design needed for targeted organizational transformation while changing to an information society. In chapter one; phases from a industrial society to information society investigated, information society and organization models are scrutinized. In chapter two, information technologies and systems are mentioned. Also conditions made possible to organizations by information technologies covered in detail and how important tools are these technologies in creating an information technology is stressed. In chapter three; information technologies? effects on organizations and changes it made on organizational structure examined in detail. In chapter four; information technology uses in public institutions and its effects on decision making process studied. In chapter five; how information technology uses in public institutions effected employees? participation to a decision making process is scrutinized by a public institution example. According to studies carried out; how information technology practices used for contemporary organizational transformation and how directly involved with it is studied and it is also observed that unless necessary corrections made current organizational structure is kept and this makes no help during employees? participation into decision making process.