İlköğretim okulu yöneticilerinin yönetsel işlevlerini gerçekleştirmelerinde cinsiyet faktörü(Sakarya ili örneği).
Sex factor in conduct of managerial functions of the primary educational schools principals(The city of Sakarya model)
  1. Tez No: 210552
  2. Yazar: SELVER ÖZDİL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. TURAN ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: The Sex(gender) Factor in Educational Administration, Administrati
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Cinsiyete iliskin davranıs ve tutumlardaki farklılasma, sosyal ve kültüreldir. Toplumların sosyal değerlerinin değismesi veya yeni sosyal değerlerin kazanılmasıyla kadın ve erkeklerin tutumları da değisebilir. Doğustan olduğu kadar aile ve toplum tarafından da kadın ve erkeğe atfedilmis olan roller yöneticilik özelliklerini de etkilemektedir. Erkeklerin liderlik rolleri aileleri ve toplumları tarafından ilk dönemlerinden itibaren hazırlanmaktadır. Eğitimde kadın konusundaki çalısmalar birkaç baslık altında yürütülmektedir. Bunlar; eğitilmis kadınların liderlik konumlarındaki durumu, isgücüne katılım ve eğitim kurum ve süreçlerinde cinsiyete dayalı ayrımcılığını ortaya çıkarmaya yönelik çalısmalar olarak göze çarpmaktadır. Diğer taraftan kamusal alanlarda kadınların üst düzey görevlere ne oranda gelebildikleri ve bu konudaki gelistirilebilecek taleplere yönelik çalısmalar yürütülmektedir. Günümüz gerçeklerinden birisi, katlanarak artan çalısan kadın sayısıdır. Buna rağmen kadınların sayısı üst düzet yöneticilik pozisyonlarında fazla değildir. Dünya ülkelerine baktığımızda dünyanın her yerinde durumun aynı olduğunu görmekteyiz. Eğitimde kadın ve erkek yöneticilerin yönetim islerinde yönetsel farklılıklarına baktığımızda yapılan arastırmalarda da görüldüğü gibi erkek ve kadın olmanın farklılıklarına dayalı cinsiyetlerine iliskin etkenler ortaya çıkmaktadır. Bu arastırmanın amacı, ?lköğretim Okulu Yöneticilerinin yönetim islerini gerçeklestirmelerinde cinsiyet faktöründen kaynaklanan etki ve farklılıkları olup olmadığını olduğunu ortaya koymaktır. Arastırmada kullanılması amacıyla gelistirilen anketin güvenirlik testi ile güvenirlik katsayısı ?=0,9392 olarak bulunmustur. Arastırmada ölçme aracı olarak kullanılan anket, 2006 -2007 Eğitim Öğretim yılı içersinde Sakarya ilinde bulunan ilköğretim okulu öğretmenlerine uygulanmıs elde edilen bulguların analizinde SPSS 12 programı kullanılmıstır. Birinci alt problemin analizinde frekans ve yüzde analizleri, ?kinci, üçüncü ve dördüncü alt problemin analizinde t-testi uygulanmıstır. Elde edilen analizler frekans ve t- testi tablolarında ayrıntılı olarak gösterilmistir. Arastırmada elde edilen verilere göre ?lköğretim Okulu Yöneticilerinin yönetsel islevlerini gerçeklestirmelerinde cinsiyet faktörünün etki ve farklılıklarına iliskin yöneticisi kadın olanlarla erkek olanlar arasında ve arastırmaya katılan öğretmenlerin cinsiyetlerine bağlı olarak farklılasmalar olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Difference in sex related behaviour and attitudes is of social and cultural. The attitudes of women and men may change due to change of social values. The roles given to women and men inherently as well as by the family and the society affect the administrative characteristic, too. The leadership roles of men are developed by their families and society as from their early ages. Studies of women in education are conducted under certain titles. Among them are the status of educated women in leadership, participation in labor and efforts to reveal the gender-based discrimination in edutional institutions and processes, on the other hand, studies are made on the rate women are promoted to top post in the public and on demands that might be developed in this respect. One of today?s facts is the number of working women increasing in folds. However, number o women holding top level administrative post is not big. When the worldwide situation is viewed, we see the same fact all over the world. In view of administrative differences is conduct of women and men administrators in education, gender-related factors based on difference of being man and woman appear as observed in the studies made. The purpose of this study is to reveal whether or not there are effects and differences resulted from the sex(gender) factor in conduct of administrative affairs by the elementary school principals. The reliability test and reliability coefficient of the inquiry developed to be used in thestudy is estimated as a-0.9392. Theinquiry used in the research as measurement tool was applied to the teachers in primary schools in Sakarya and the SPSS 12 program was used to analyze the findings obtained. The frequency and percantage analysis were mad efor analysis of firstsubproblem while the t-test was applied for analysis of the second, therd and fourth subproblem. Such analyses are shown in detail in the frequency and t-test tables. According to the data obtained in the research, it is observed that that there are differences between the women and men administratiors as to the effect and differences of sex factor in conduct of administrative duties of primary schools principals and on the basis of gender of the participant teacheres.