Çevik üretim, çevresel faktörlerin çevik üretim üzerindeki etkileri ve türk işletmelerinin çevik üretime bakışları
Agile manufacturing, the effects of environmental factors on agile manufacturing and the point of view of turkish companies about agile manufacturing
  1. Tez No: 210689
  2. Yazar: ÖZGÜN ÖZTÜRK İLHAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HALİM KAZAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çevik Üretim, Çeviklik, Çevik Sirket, Agile Manufacturing, Agility, Agile Company
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
?Çevik Üretim? kavramı, 1990'ların basında ortaya atıldıgından beri küresel pazarlarda rekabet edebilmek için gerekli stratejilerden biri olarak görülmektedir. Bu yüksek lisans tezi, ?Çevik Üretim? kavramını, bu konudaki literatürden yola çıkarak anket sonuçlarını da dikkate almak suretiyle yeniden yorumlamaktadır. Ayrıca, literatürde simdiye kadar tümüyle ele alınmamıs ?Çevresel Faktörler? in ?Çevik Üretim?e etkilerini Türk sirketlerine yöneltilen anket sorularına verilen cevaplar dogrultusunda incelerken aynı zamanda Türk Sirketlerinin ?Çevik Üretim?e bakıs açılarını ortaya koymaktır. Anket sonuçları SPSS 13.0 istatistik programı ile degerlendirilmis, elde edilen sonuçlarla ilgili yorumlar yapılmıs, hipotezlerin desteklendigine ya da reddedildigine dair sonuçlar bir tablo halinde sunulmustur. Son olarak Türk isletmelerine ve Çevik Üretim konusuna ilgi duyan yöneticilere öneriler yapılmıstır.
Özet (Çeviri)
After it has first stated at the beginning of 1990?s, the concept of ?Agile Manufacturing? has became one of the needed strategies to compete in global markets. This master thesis interprets the concept of ?Agile Manufacturing? by reviewing related literature and taking the results of surveys into consideration. Also, it also states the effects of Environmental Factors to Agile Manufacturing, which is not fully argued in previous literature and the point of view of Turkish companies about Agile Manufacturing by analysing the surveys. The results of surveys are analysed by the statistical programme SPSS 13.0, some commnets about results are made and a table about hypothesis showing if they are accepted or not is presented. Finally, some comments for Turkish companies and for the administrative officers are made.