Eefects of decrease in logistics costs to izmir's foreign trade volume: 'a dry port application'
Lojistik maliyetlerindeki azalmasının izmir'in dış ticaret hacmine etkileri: 'iç liman uygulaması'
- Tez No: 210781
- Danışmanlar: PROF.DR. TUNÇDAN BALTACIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lojistik, liman sıkışıklığı, iç liman, Logistics, port congestion, dry port
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Günümüzde Lojistik Sektörü dünyada ve Türkiye'de büyüyen sektörlerden birisi olmuştur. Konteynerleşme ve küreselleşme süreçlerinden sonra, ülkeler arası artan taşıma ihtiyacı ihracat ve ithalat yük trafiğini arttırmıştır. Beklenmeyen bu dış ticaret hacmi limanlarda darboğazlar oluşturmuştur. Örneğin bu yoğun yük trafiğinden dolayı Izmir Limanı'nda liman sıkışıklığı problemi bulunmaktadır. Bu nedenle, bu tezde, Izmir'in Lojistik altyapısı araştırılmış ve bu liman sıkışıklığını bertaraf edebilecek bir fırsat olarak ?İç Liman? sunulmuştur. Bu doğrultuda bir anket hazırlanmış ve bir iç limanın Izmir'in dış ticaret hacmini arttıracağı hipotezini destekler şekilde sonuçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Recently, Logistics Sector is one of the growing sectors both in the world and in Türkiye. After containerization and globalization processes, growing transportation need between countries increase export and import cargo traffic. The unexpected foreign trade volume causes bottlenecks in the ports. For instance, Izmir Port has port congestion problem due to intensive cargo volume. Therefore, in this thesis, I investigate logistics infrastructure of Izmir and proposed an opportunity to eliminate the port congestion: ?A Dry Port?. I have prepared a questionnaire and the results support my hypothesis that a dry port will increase Izmir?s foreign trade volume.