Basel kriterleri ve KOBİ'ler tarafından algılanmasına yönelik uygulama çalışması
Basel criterias and its practical study intended to be understood by SMEs
  1. Tez No: 328889
  2. Yazar: GÖKHAN SUNGUR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDURRAHMAN OKUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Basel Kriterleri, Kobi, Kobi Kredileri, Sermaye Yeterlilik Rasyosu, Basel 2 Criterias, SME, SME Credits, Capital Adequacy Ratio
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bankacılık Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
KOBİ?ler üzerinde Basel-II Kriterlerinin yaratacağı muhtemel etkilerin gözlemlenmesi, KOBİ?lerin Basel Kriterlerine bakış açılarının ölçülmesi, bu araştırmanın temel amacını teşkil etmektedir. KOBİ?lerin Basel standartlarını ne ölçüde yerine getirdikleri; ekonomik politikalar, finansal piyasaların geleceği ve uluslararası piyasalarda yaşanan dalgalanmaların Ülkemize etkisi açısından önem arz etmektedir.Çalışmanın teori kısmında literatür taraması yapılarak betimsel araştırma türü uygulanmıştır. Teori kısımda küçük ve orta ölçekli işletmeler ve Basel kriterleri hakkında genel bilgiler verilmiştir. Uygulama kısmında ise survey araştırması tekniğinden yararlanılmıştır. Survey aracı olarak anket kullanılmıştır. Anket soruları basel kriterlerinin kobiler tarafından anlaşılmasına yönelik sorulardan oluşturulmuştur.Anketin birinci bölümünde demografik değişkenlere ait bilgiler yer almaktadır. Anketin diğer bölümlerinde ise 4?lü likert tipte sorular, açık uçlu sorular ve kapalı uçlu soru tekniğinden yararlanılmıştır. Araştırmanın evrenini Ankara ilinde faaliyet gösteren,çalışan sayısı 1-250 kişi ve son dönem itibariyle yıllık cirosu 3.000.000 TL-25.000.000 TL arasında olan küçük ve orta ölçekli işletmeler oluşturmaktadır. Ankara sanayi odasına kayıtlı 5207 işletme bulunmakta olup kriterlerimize giren tahmini firma sayısı 2.500-3.000 civarındadır. Bu kriterlere sahip 317 Kobi?ye anket uygulanmış verilen cevapların eksikliği ve tutarsızlığı nedeniyle 17 tanesi değerleme dışına alınarak, 300 adet KOBİ araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Araştırmada kullanılacak veriler, anketle araştırmacı tarafından işletmeler bizzat ziyaret edilerek,faks çekilerek ve mail yoluyla elde edilmiştir.Anket sonuçları SPSS paket programında değerlendirilmiştir. Veri analizinde frekans değerlerinden faydalanarak ve çapraz tablo analizleri kullanılarak yapılmıştır.v Araştırma sonucuna göre; Kobi?lerin büyük bölümünün Basel kriterleri hakkında bilgi sahibi olmadıkları tespit edilmiştir.Bilgi sahibi olan işletmelerinde mevcut bilgilerinin yetersiz düzeyde olduğu ve bu süreçte uyum sorunu yaşayacaklar görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Observing possible effects on SMEs resulting from Basel-II Criterias, measuring points of views of SME?s on Basel Criterias constitute the main goal of this research. To what extent do the SMEs carry out Basel standards, economic policies, futures of financial markets and fluctiations in international markets have importance for their effects to our CountryIn theory stage of this study, descriptive research type is used by making literature review. In this stage, general information about small and medium sized enterprises and Basel criterias are given. Furthermore, in practice stage, survey research technique is benefited. As a survey tool, questionnaire is used. Questionnaire questions are formed by those which SMEs can understand Basel criterias. In first part of the questionnaire, some information related to demographic changes are ranked. In other parts of the questionnaire, four-likert type questions open and closed ended questions technique is benefited.Universe of the research is Ankara. Number of people working, acting in Ankara is shown as 0-250 people; and, enterprises whose last term annual terms are between 3.000.000 TL-25.000.000 TL are seen as small and medium sized enterprises. There are 5207 enterprises enlisted in Ankara Chamber of Industry and average enterprise number within our criterias about 2.500-3.000. 317 SMEs who have these criterias are questionnaired and 300 SMEs forms our sample without other 17 SMEs? inconsistent answers. Data used in the research were obtained via e-mails or questionnaires that were faxed or taken by the researcher himself. Survey results were evaluated in SPSS package program. In data analysis, they were done by benefitting from frequency values and by using crosstab analysis.According to the result of the research, it is determined that majority of SMEs have no information about Basel criterias. Moreover, it?s seen that present knowledge of viienterprises that have information are insufficient and they?re likely to have adaptation problems in this process.