Shoe-leather' and 'bricks-and-mortar' as inputs into transaction technology
İşlem teknolojisinde girdi olarak 'ayakkabı eskitme' ve 'tuğla-çimento' maliyetleri
  1. Tez No: 210864
  2. Yazar: ÜLKEM BAŞDAŞ
  3. Danışmanlar: DR. NEİL ARNWİNE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Para Talebi, Para Talebinin Faiz ve Gelir Esnekliği, Ön Ödeme Kısıtlı Para Talebi Modeli, Potansiyel Fiyat Model, Enflasyonun Refah Maliyeti
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu tez, para talebinin kısa ve uzun dönemdeki gelir ve faiz esneklikleri arasındaki farkı, ön ödeme kısıtlı para talebi modelinde piyasa işlemlerinde sabit girdi tanımlayarak açıklamaktadır. Bu şekilde tanımlanmış teorik model, para talebinin faiz ve gelir esnekliğinin zaman değişkeni içermesini sağlamaktadır. Tüketicinin işlem teknoloji fonksiyonunda sabit girdi tanımlanmasının neticesinde, paranın gelir esnekliği kısa dönemde daha esnek iken, para talebinin faiz esnekliği uzun dönemde daha esnek olmaktadır. Ayrıca, sabit girdinin kullanılması mikro dayanaklı fiyat yapışkanlığını ve enflasyonun refah maliyetinin dinamik olmasını sağlamaktadır. 1959:1 ? 2006:4 dönemi için Amerika Birleşik Devletleri'nden alınan empirik bulgular teorik modelin öngördüğü gelir ve faiz esnekliklerini doğrulamaktadır. Teorik modelin gözlemlenen fiyat yapışkanlığını açıklamak için, Potansiyel Fiyat Modeli türünde fiyat yapışkanlığı ile oluşturulan empirik model kullanılmıştır. Tahmin edilen parametreler sabit girdinin göreceli verimliliğinin değişken girdininkinden fazla olduğuna ve enflasyonun refah maliyetinin oldukça yüksek olduğuna işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis explains the difference between the long run and short run income and interest elasticities of money demand by the presence of a fixed input into the creation of transactions in a cash-in advance model of money demand. This structure implies a time element for the response of money demand to changes in income and interest. The implication of the fixed input into the consumer?s transactions technology causes the income elasticity of money demand to be more elastic in short run whereas the interest rate elasticity to be more elastic in the long run. Besides, the presence of a fixed input provides a micro foundation for price stickiness and a time dynamic welfare cost of inflation. Empirical evidence from the US over 1959:1 ? 2006:4 period verifies the predictions of our theoretical model on elasticities. To demonstrate that the theoretical model explains observed price stickiness, we use the empirical model to derive a version of the P-Star model of sticky prices. The estimated parameters point out the higher relative productivity of fixed input than of variable input, and a considerably high welfare cost of inflation.