İlköğretim hizmetinin özel ve kamu kesimince sunulmasının etkinliğinin ölçülmesi ve denizli örneği
Evaluating the effectiveness of primary education services financed by private and public sectors and the example of city of Denizli
- Tez No: 210921
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELAMİ SEZGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Eğitim ve Öğretim, İstatistik, Economics, Education and Training, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Bu çalısmanın amacı egitimin kamusal niteligini degisik boyutlarıyla kapsamlı biçimde ortaya koyarak, seçilmis ülkelerde ve Türkiye'de, ilk ve ortaögretim temelinde egitim hizmetlerinin finansman yapısını incelemek ve finansman yönünden özel kesimin ve kamu kesiminin düzeyini belirleyebilmektir. Çalısma üç bölümden olusmaktadır. lk bölümde konu teorik çerçevede ele alınırken, ikinci ve üçüncü bölüm uygulamaya iliskin incelemelerin ve degerlendirmelerin yapıldıgı bölümlerdir. Egitim hizmetlerinin kamusal niteliginin ve finansmanının teorik düzeyde incelendigi birinci bölümde öncelikle, egitimin iktisat ve maliye disiplinleri içerisinde hangi kapsamda ve nitelikte ele alındıgı belirlenmeye çalısılmaktadır. Bu dogrultuda egitimin iktisadi düsünce tarihi içerisindeki gelisimi incelenerek tüketim ve yatırım özellikleri ile arz ve talep yapısı üzerinde durulmustur. Daha sonra egitime kamu müdahalesinin ekonomik ve sosyal gerekçeleri, egitimin pozitif dıssallıkları temelinde incelenerek, egitim kademelerine göre kamusallıgın niteligi üzerinde durulmaktadır. Egitim finansmanının incelendigi birinci bölümün son kısmında, finansmanda belirleyici olan faktörler üzerinde durularak, baslıca finansman sorunları ve yöntemleri incelenmekte ve egitim kademeleri itibariyle hangi yöntemin daha yogun kullanıldıgı belirlenmeye çalısılmaktadır. Çalısmanın ikinci bölümünde, Türkiye'de ilkögretim hizmetlerinin özellikleri, finansmanı ve egitim harcamalarının gelisimi, kamu ve özel okullar tarafından sunulan ilkögretim hizmetinin konusu ele alınmıstır. Türkiye'de Egitim Politikaları ve genel olarak Türk Egitim Sistemi incelenmistir. Bu kapsamda genel olarak Türk Egitim Sistemi, Türkiye'de Egitim kademelerinin genel durumu, diger ülkelere göre temel farklılıklar, Türk Egitim Sisteminin finansman yapısı ve nitelikleri incelenmistir. Üçüncü bölümde ise ilkögretim hizmetinin kamu ve özel kesim okullarında sunulmasının etkinliginin ölçülmesi ve karsılastırılması ile ilgili Denizli ilinde yapılan uygulama çalısması yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to present the public characteristics of education in various aspects, analysing the financing structure of education services considering primary and post primary education as a base in Turkey and some countries, and define public level from financing point of view. The study consists of three sections. First section presents the theoretical analyses of the subject matter whereas the second and the third sections focus on the observations and the evaluations related to practical implementation of the subject. In the first section where the public and financial characteristics of education services are theoretically analyzed, the social and economical realities of community influence to education was analyzed taking the positive externalities as a base while considering the different levels of communal aspects of education. In the second section of the study the characteristics of primary education in Turkey, education financing and the development of its expenditures, and the different aspects of education service offered by public and private schools are presented. In addition, education policies and Turkish Education System are examined. In this context Turkish Education System, the general status of education levels in Turkey, major and basic differences compared to other countries, financing structure and characteristics of Turkish Education System was studied. Third section contains the effectiveness analyses of the education services offered by public and private schools, their comparison and the implementation that was performed in the City of Denizli.
Benzer Tezler
- Kamu ve özel ilköğretim kurumlarında çalışan öğretmenlerin öğrenen örgüte ilişkin algıları: Balıkesir ili örneği
The perceptions of the teachers working in state and private primary schools related to learning organization: The case of Balıkesir province
HARUN YILDIZ
Yüksek Lisans
Türkçe
2011
Eğitim ve ÖğretimBalıkesir Üniversitesiİşletme Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. SEDAT YUMUŞAK
- Eğitim hakkı ve eşitlik bağlamında eğitim alanındaki özel sektörleşme
Private sectorization in the field of education within the context of the right to education and equality
MAKBULE ÇELEBİ
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
Eğitim ve ÖğretimAnkara ÜniversitesiEğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. TARIK SOYDAN
- Türkiye'de özel okul öncesi eğitim, ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarının vergiler ve vergi teşvikleri karşısındaki konumu (Ege bölgesi uygulama sonuçları)
The private head start, elemantary and secondary educational institutions in Turkey and taxes and tax incentives (Aegen region case)
MUSTAFA TAYTAK
Yüksek Lisans
Türkçe
2007
EkonomiAfyon Kocatepe ÜniversitesiMaliye Ana Bilim Dalı
PROF.DR. HASAN HÜSEYİN BAYRAKLI
- Anayasa ve yasalarda eğitime ilişkin devletin görevleri ve bu görevlerin gerçekleşme düzeyi
Başlık çevirisi yok
CEVDET DOĞAN
Yüksek Lisans
Türkçe
1997
Eğitim ve Öğretimİnönü ÜniversitesiEğitim Yönetimi Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. BURHANETTİN DÖNMEZ
- İstanbul'da eğitim donatımlarının planlanmasına ve uygulanmasına yönelik model araştırması
Model research on planning and application of education infrastructures in Istanbul
SUAT ÇABUK
Doktora
Türkçe
2003
Şehircilik ve Bölge Planlamaİstanbul Teknik ÜniversitesiŞehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
PROF. DR. YÜCEL ÜNAL