Problems of ontology in Gilles Deleuze's philosophy
Gilles Deleuze'ün felsefesinde varlıkbilim problemleri
  1. Tez No: 211167
  2. Yazar: HAYDAR ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT MUTMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Makine, Varlıkbilim, Fark, Köksap, Machine, Ontology, Difference, Rhizome, And
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve Görsel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZETGILLES DELEUZE'ÜN FELSEFESİNDEONTOLOGY PROBLEMLERİHaydar ÖztürkMedya ve Görsel Çalışmalar Yüksek Lisans ProgramıDanışman: Yard. Doç. Dr. Mahmut MutmanOcak,2008Bu tez Deleuze ve Guattari'nin bazı felsefi kavramlarının varoluşun ilişkisellik anlama geldiğini ve bu anlamı yansıtabilen ?ve? varlıkbilimine olan ihtiyacı iddia etmek için incelenmesi üzerine kuruludur. Bu tezde şeyler arasındaki ilişkiler varlıkbilimsel bir hiyerarşi ortaya konmadan idrak edilmekte ve bazı geleneksel varlıkbilim kavramları ilişkisellik problemine atıfta bulunmak için ortaya konmaktadır. Bu amaçla makine kavramı ve bu kavramın onların felsefesindeki uzlaşımları varlıkbilimsel bağlamda okunmakta ve ?ve? varlıkbiliminin bazı estetik ve politik sonuçları vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPROBLEMS OF ONTOLOGYIN GILLES DELEUZE?S PHILOSOPHYHaydar ÖztürkM.A. in Media and Visual StudiesSupervisor: Assist. Prof. Dr. Mahmut MutmanJanuary-2008This thesis bases on the examination of Deleuze and Guattari?s some philosophical concepts to argue that existence means connections and we need an ontology of ?and? that is able to reflect this meaning. In this thesis, the relations of things are grasped without introducing ontological hierarchy between them and traditional ontological concepts are introduced in order to refer the problem of connection. In that respect, the concept of machine and its correspondences in their philosophy are read in an ontological context, and some aesthetical and political results of ontology of ?and? are emphasized.