Meslek lisesi müdürlerinin karizmatik liderlik davranışlarının incelenmesi
Analysis for charismatic leadership behaviours of vocational high school principals
  1. Tez No: 211339
  2. Yazar: ADEM KOCATÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Karizmatik liderlik, meslek lisesi müdürü, liderlik davranışı, Charismatic leadership, vocational high school principal, behaviour of leadership
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Meslek liseleri belirli bir mesleğe yönelik eğitim veren orta öğretim kurumlarıdır. Yapıları itibari ile diğer orta öğretim kurumlardan farklıdır. Gerek öğretmen gerekse öğrenci mevcutları fazladır. Meslek liselerinde eğitimin yanında üretime dönük faaliyetlerde de bulunulur. Döner sermayesi olan bir meslek lisesinde öğrenciler eğitimlerinin yanında üretim faaliyetlerinde de bulunurlar. Böylece maddi kazancın yanı sıra iş dünyasının gerektirdiği yeterlilik düzeyine ulaşmaları amaçlanır.Meslek liselerinin bu karmaşık yapısı içinde yönetim işlevlerini yerine getirmek, yöneticilik ötesi meziyetler gerektirir. Okul müdürünün bir takım liderlik vasıflarına sahip olması öğretmenlerin sevk ve idaresinde ona yol gösterir. Liderlik türlerinden biri de karizmatik liderliktir. Lider; başkalarını etkileyebilen, nereye, nasıl gidileceğini gösteren, hedef ve misyon koyan yani yol gösteren rehber bir kişidir. Karizmatik lider ise; çalışanları olumlu yönde etkileyen, onları motive eden, sorumluluk ve inisiyatif almalarına olanak sağlayan, risk alan ve örnek davranışlar göstererek takip edilen ve örnek alınan kişi olarak tanımlanabilir.Bu araştırmanın amacı; ?Meslek Lisesi Müdürlerinin Karizmatik Liderlik Davranış Düzeyleri? 'ni belirlemek ve tavsiyelerde bulunmaktır. Araştırmanın örneklemini, İstanbul İli Avrupa Yakası sınırları içerisinde yer alan yirmibir meslek lisesinde görev yapan 412 öğretmen oluşturmaktadır.Bu çalışma altı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm ?Giriş?, ikinci bölüm ?İlgili Kaynaklar? dır. Üçüncü bölümde araştırmanın yöntemi hakkında bilgiler verilmiştir. Dördüncü bölüm elde edilen bulgulardan oluşmaktadır. Beşinci bölümde ise araştırmanın sonuçları, sonuçlara ilişkin tartışmalar ve öneriler bulunmaktadır.Bu araştırmada bazı önemli sonuçlar elde edilmiş ve bu sonuçlara göre önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Vocational high schools are a middle school instituons which provide professional training. They are different from other middle school instituons because of their structure. The number of teachers and students are plentiful. In vocational high schools, there are productional activities along with education. In a vocational high school which has a system for making money, students not only get training but also get engaged in production activities. Thus, they aim reaching necessarry education level for labour market as well as making money.For managing to this complex structure of vocational high schools, it needs more than management. If principal has some leadership qualities, he will posses abilities to manage and show direction for teachers. Leader is a coach person who can influence others and identify targets and mission and show direction for people. In charismatic leadership, leader can be defined as a person who is set example and take risk and influence staff positively, motivate them, give them responsibility.The aim of this research is to idendify ?The charismatic leadership behaviour levels of vocational high school principals.? and to make suggestions. The research model covers 412 teachers in vocational high schools of European side of Istanbul province.This study consists of six sections. First section is intruduction, second is related references. In the third section, it has been given information about method of research. Forth section consists of findings. Fifth section covers outcomes of research, discussions and suggestions about outcomes.In this research some important outcomes and suggestions have been given according to those outcomes..