Cahit Zarifoğlu'nun çocuk kitaplarında temel değerler
The basic moralities in the childbooks of Cahit Zarifoğlu
- Tez No: 211552
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH ÖZBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Felsefe, Religion, Education and Training, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Temel Değerler, Poetika, Eğitim, Cahit Zarifoğlu, Çocuk KitaplarıVural KAYA, Basic Moralities in, Poetica, Education, Cahit Zarifoğlu, childbooks.Vural KAYA
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Cahit Zarifoğlu, (1940-1987) Türk Edebiyatında kendi yörüngesini oluşturmuş müstesna şair ve yazarlarımızdandır. Ayrıca çocuk yazını söz konusu edildiğinde Zarifoğlu bu anlamda da kendi dil ve sesini kurabilmiş ve yenilikçi bir eda ile Türk Edebiyatında yerini almıştır. Eğitim Bilimleri ve özelde de Din Eğitimi bağlamında Zarifoğlu'nun Türk Edebiyatına katkısı kadar çocuk kitapları üzerinden çocuğun poetik ve pedagojik duyargalarına da büyük bir katkısı olduğu görülmektedir. Hem çocuk yazınına modern bir yaklaşımla katkıda bulunması hem de dil ve edebiyat aracılığıyla çocuk eğitimine yaklaşması eserlerinin kısa sürede klasikleşmesinin altında yatan ciddi sebepler arasındadır. Onun çocuk eserlerinde aslında sadece belli yaş gruplarına seslenebilmek adına zorlama bir yöntem izlenmemiş aksine kendi deyimiyle yediden yetmiş yediye herkesin bu algılama sürecinden geçmesinin önü açık tutulmuştur. Bu sebeple Zarifoğlu'nun Çocuk Kitaplarında Temel Değerler konusu önemli bir yerde durmaktadır.Cahit Zarifoğlu'nun hayatı, Türk Edebiyatındaki yeri ve önemi ve çocuk yazınındaki bulunduğu yer üzerinden meseleye yaklaşılmıştır. Çocuk kitaplarındaki temel değerlerin tasnifi iki ana değer üzerinden ele alınmıştır. Diğer değerlerin ise bu iki ana kavramın alt başlıkları olarak ele alınması söz konusudur. Mesela aynı modern masal içerisinde aynı anlatı kesitlerinin öteki kavramlarda da söz konusu edilmesi gündeme gelebilmiştir. Buradan da anlaşılacağı üzere bir olayı metaforik ve imgeci bağlam içerisinde de sunabilen üst bir anlatıma sahip büyük bir yazarın çocuk yazınından değerleri tasnif etmek nitelikli bir eserler dizisinin tasnife tabii tutulması anlamına da gelmektedir.Zarifoğlu, sağlam dil, edebiyat, poetika ve pedagojik algıları değerler kapsamında çocuk kitapları aracılığıyla topluma kazandırmıştır. Tezimiz Zarifoğlu'nun bu büyük katkısını bir bakıma görünür kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Cahit Zarifoğlu is one of the exceptional authors who had already his own original genre in the Turkish literature. Furthermore, when the subject is child literature Cahit Zarifoğlu was able to establish his own style and took his place in Turkish Literature with an innovative way.Cahit Zarifoğlu contributed to education sciences, especially religious instruction and it is observed easily that the way of child books written by Zarifoğlu has been very effective on children?s poetic and pedagogic perceptions.Some serious reasons making his written works classic in a short time are both the contribution in child literature with the modern approach and rapprochement to child instruction with the means of language and literature.Indeed in his child works a method that addresses only a certain age groups was not used. In contrast every age group can understand them.For this reason essential moral subject has so important place in Zarifoğlu?s childbooks.In this thesis the biography of Cahit Zarifoğlu, his status and importance in Turkish literature and his status on child literature is studied.The basic moralities in his child books are classified according to two main moralities.The other moralities are mentioned as the subtitles of those two moralities.For example in the same modern tale the same existent episodes of explanation could be depicted in other concepts alike.It is understood that the great and good expressive author who could depict any topic in the context of metaphoric and imagist structure must succeed at the classifying of moralities in the child literature.Zarifoğlu contributed good expressive language, literature, poetic and pedagogic perceptions in the context of moralities to the society with the way of childbooks.Our thesis makes Zarifoğlu?s contribution seen in one respect.