Tekstil endüstrisinde kullanılan çeşitli boyar maddelerin aktif karbon ile gideriminin incelenmesi
Dyestuffs absorption is produced by using activated carbon at textile industry
  1. Tez No: 212007
  2. Yazar: ALİ FAİK ŞEKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLEDA ÖNKAL ENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Boyar madde, Tekstil atıksuları, Adsorpsiyon, Aktif karbon, Dyes, Textile wastewaters, adsorption, activated carbon
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Sürekli gelişen ve büyüyen sanayi ile birlikte su kirliliği kontrolü büyük önem kazanmıştır. Alıcı su kaynaklarına verilen boyar maddeler organik yük olarak bu kirliliğin küçük bir kısmını oluşturmaktadır; ancak alıcı ortamda çok düşük konsantrasyonlarda boyar madde bulunması bile estetik açıdan istenmeyen bir durumdur. Bu nedenle boyar madde içeren tekstil endüstrisi atıksularından renk giderim prosesleri ekolojik açıdan önem kazanmaktadır. Günümüzde boyar maddelerin gideriminde fiziksel, kimyasal ve biyolojik yöntemler kullanılmaktadır. Boyama atıksularının sıcaklığı anormal yüksek olması, atıksuyun pH değeri 2-12 gibi çok geniş aralıkta değişmesi kimyasal arıtma prosesleri ve aktif çamur proseslerinin sınırlandırılmış. Bu makalede, farklı özellik ve kimyasal yapılarda boya içeren tekstil atıksularından aktif karbon ile renk giderimleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
It is so important that water pollution is controlled by continuously developing and growing industry. The discharge of dyes into the receiving waters constitutes only a small portion of water pollution. However the presence of very low concentrations of dyes in receiving waters is aesthetically undesirable. Therefore, treatment processes removing dyes from textile effluents have become important in order to conserve receiving waters. Nowadays, removal of dyes is use by physical , chemical and biologic methods. Abnormal high temperature of dyed wastewater, wastewater pH value is changed with very large range from 2 to 12, chemical cleaning processes and active sludge processes are limited. In this thesis, textile wastewater contains dye which has different property and chemical structure that is analyzed to dispel color by using activated carbon