Doğu Karadeniz bölgesinde tıbbi bitkilerin pazarı üzerine bir araştırma
A research on market of medicinal plant in East Black Sea cost
  1. Tez No: 212025
  2. Yazar: MAHMUT MUHAMMET BAYRAMOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DEVLET TOKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tıbbi Bitkiler, Fiyat, Müsteriler, Aktarlar, Ticaret, Dogu Karadeniz Bölgesi, Medicinal Plants, Price, Customers, Herbalists, Trade, East Black Sea Cost
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Tıp alanındaki önemli gelismelere ragmen, insanlar zaman zaman sifayı dogada aramıs ve yüzyıllardır edindikleri deneyimler neticesinde tıbbi bitkilerin kullanımına hiç ara vermemislerdir. Özellikle sentetik ve kimyasal içerikli ilaçların, yan etkilerinin ortaya çıkısı tıbbi bitki kullanımını artırmıstır. Tıbbi bitkiler baharat ,ilaç sanayi, mesrubat, parfüm, sabun, sekerleme, kozmetik, dis macunu, çiklet, sifalı ve dinlendirici çay imalatı, esans, aroma, vb. gibi birçok alanda kullanılmaktadır. nsanların tıbbi bitkilere bu denli yönelisi, dünyada büyük bir pazar yaratmıstır. Bazı ülkeler tıbbi bitkilerin ticaretinden hiç de azımsanmayacak gelirler elde etmektedirler. Çalısma Dogu Karadeniz Bölgesi'nde toplam 27 adet aktar ve 170 müsteri ile yapılmıstır. 12 adet aktar ile Trabzon bölgenin tıbbi bitki ticaretinin merkezi konumundadır. Bölgedeki aktarların tamamı çok küçük isletmelerdir. Aktarların egitim seviyesi 9,5 yıldır ve Türkiye'de ki KOB'lerin egitim seviyesinin üstündedir. Aktarlarda ortalama 284 bitkisel ürün bulunmaktadır. Aktarlar en çok sattıkları 10 bitki türünü sıraladıklarında nane %14,2 ile birinci , kusburnu %12,5 ile ikinci ve ıhlamur %12,3 ile ilk üç sırada yer alıslardır. Müsterilerin egitim seviyesi 9,7 yıldır ve Türkiye'nin egitim seviyesinin üstündedir. Müsterilerin meslek gruplarına bakıldıgında %44,7 ile memurlar, %17,6 ev kadınları ve %11,8 ile esnaflar ilk üç sırayı olusturmuslardır. Müsterilerin %17,6'sı sindirim sistemi, %17,1'i solunum sistemi, %7,6'sı sinir sistemi rahatsızlıklarından dolayı aktarlara gittiklerini belirtmislerdir.Müsterilerin %69 fiyatları pazarlıksız kabul etmektedirler.Müsterilerin %42, 78'i satın aldıkları ürünlerde kullanım süresine dikkat ettiklerini belirtmistir. Bölgenin bitki kaynakları (botanik haritası) haritalandırılmalı, ticari degeri olan bitki türleri belirlenmeli ve envanter çalısması yapılmalıdır. Bölgenin en büyük üniversitesi konumundaki Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin önderliginde ilgili kamu kurum ve kurulusları ile birlikte aktarlara sertifikalı egitim seminerleri düzenlenmelidir. Yerel yönetimler ve ilgili kurumlar aktarlara kanunda belirtilen sürelerde denetimlerde bulunmalı ve yeterli kosulların saglanması için çalısmalıdırlar.
Özet (Çeviri)
In spite of the developments in sphere of medicine, sometimes people ask for their healths in the nature and they never discontinue use of medicinal plants. Particularly, the exposure of the repercussions of the medicines that contained synthetic and chemical products increases the use of medicinal plants. These medicinal plants are being used in various areas such as spice, pharmaceutical industry, beverage, perfume, soap, sweetmeat, cosmetic, toothpaste, chewing gum, fabrication of healing and refreshing tea, essence aroma etc?Such a big orientation of the people to the medicinal plants has created a large market in the world. Some countries are obtaining gorgeous incomes from the trade of the medicinal plants. The study was accomplished with 27 sellers of medicinal herbs and 170 customers. Trabzon, which is the trade center in the region with 12 sellers of medicinal herbs. All the herbalists in the research area are very small scale . The average education level of the herbalists is about 9,5 years and this is higher than the small and middle scale administrating ?s level. The herbalists approximately have 284 herbal products. When the herbalists are asked to tell what the best sellers among their products, Mint is the first with 14,2 %, Rose Hip is the second with 12,5 % and Lime is the third with 12,3 %. Average education level of the customers is about 9,7 yeras and this rate is higher than Turkey?s average. As for the occupations of the customers, the officers are the first with 44,7%, housewifes are the second with 17,6 %, and mercants are the third with 11,8 %. The customers buy the produsts to use them regarding the digestive system with 17,6 %, the respiratory system with 17,1 % and the nervous system with 7,6 %. According to the study, 69 % of the customers accept the prices without a bargain offer. In addition, 42,78 % of the customers pay attention to expiration date. As to what should be done, floral map of the region is essential. The identifying of the commercial species and inventory studies are also very important for the region. Some workshops should be held by especially Karadeniz Technical University and other foundations so that the sellers could and educated. Municipalities and public health foundations should examine the seller properly regarding the laws and keep them at the appropriate level.