Rize şehir sahilinde deniz suyundan izole edilen enterik bakterilerde antibiyotik direncinin karakterizasyonu
Characterization of antibiotic resistance in enteric bacteria which are isolated from sea water in Rize city coast
- Tez No: 212028
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OSMAN BİROL ÖZGÜMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Antibiyotik Direnci, Rize, Deniz Suyu, TEM-1 -laktamaz, tetB, Sınıf 1 integron, Sınıf 2 integron, Antibiotic resistance, Rize, Sea Water, TEM-1 -lactamase, tetB, Class 1 integron, Class 2 integron
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu çalısmada, Rize sehir sahilinde deniz suyundan izole edilen enterik bakterilerde antibiyotik direncinin karakterizasyonu amaçlanmıstır. Kasım 2005-Ocak 2006 tarihleri arasında yürütülen bu çalısmada, Rize sehir sahilinde belirlenen dokuz istasyondan alınan 27 deniz suyu numunesinde toplam koliform bakteri miktarları belirlenmis, izole edilen enterik bakterilerin IMViC testleri ile identifikasyonu yapılmıs ve belirlenen antibiyotiklere karsı gösterdikleri dirençleri belirlenmistir. Rize'deki deniz suyundan alınan numunelerden izole edilen 45 tane enterik bakterilerinin 11 tanesi ampisilin antibiyotigine, 7 tanesi tetrasiklin antibiyotigine ve 6 tanesinin diger test edilen antibiyotiklerden bazısına dirençli oldugu görülmüstür. Direnç gözlenen enterik bakterilerin direnç profilleri PCR analizi ile incelendiginde TEM-1 - laktamaz, tetB, Sınıf 1 ve Sınıf 2 integron tasıdıkları görülmüstür. Yapılan çalısmalar sonucunda, çevrede antibiyotik direncinin oldugu ve bu direncin bakteriler arasında yayılabildigi belirlenmistir. Bu sonuç halk ve çevre saglıgı açısından önem teskil etmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to characterizate antibiotic resistance in enteric bacteria which are isolated from sea water in Rize city coast. In the study, which is validated between the dates November 2005 to January 2006, amount of total coliform bacteria determined in 27 sea water examples which are taken from nine station that are determined in Rize city coast, isolated enteric bacteria are identified with IMViC tests and their resistance are determined against certain antibiotics. That was seen, from 45 enteric bacteria which are isolated from Rize sea water examples are resistant to, 11 of them to ampisilin, 7 of them to tetracycline and 6 of them to other tested antibiotics. When resistance profiles of resistance seen enteric bacteria are investigated, it was seen that they were carrying TEM-1 -lactamase, tetB, Class1 and Class 2 integron. As a result of the study, that was determined, there is antibiotic resistance in the environment and this resistance can be spread between bacteria. This result is important for public and environment health.