Kentsel teknik alt yapı tesisleri, kadastrosu ve Türkiye'deki uygulamaların organizasyonu
Urban technical infrastructure facilities, cadastre and the organization of its applications in Turkey
- Tez No: 212047
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL BIYIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Kentsel Altyapı, Kentsel Teknik Altyapı, Doğalgaz, 3B Kadastro, AYKOME, Anket, Konumsal Bilgi Sistemi, Altyapı Bilgi Sistemi, Urban Infrastructure, Urban Technical Infrastructure, Natural Gas, 3D Cadastre, AYKOME, Questionnaire, GIS, Infrastructure Information System
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 266
Özet
Kentlerin çağdaşlığı ve gelişmişliği sadece üst yapı görünümüyle değil, aynı zamanda buna destek ve katkı sağlayan altyapı tesislerinin varlığı, kalitesi ve bunlara kolayca erişimi ile ölçülmelidir. Bir şehrin mevcut ihtiyaçlarına ve gelecekte alacağı profiline uygun üstyapıyla paralel altyapı çalışmaları yapılmadığı takdirde büyük sorunlarla karşılaşılmakta ve bundan kent yaşamı olumsuz etkilenmektedir. Ülkemizde yaşanan iç göçler ve nüfus artışı sonucu kentlerimiz düzensiz gelişmiş ve altyapı sorunlarıyla karşı karşıya kalmışlardır. Sınırlı doğal ve ekonomik kaynaklarla ve yöntemlerle bu sorunları çözmede yetersiz kalınmıştır. Ayrıca kentsel teknik altyapı tesislerine ait bilgilerin istenilen standartlarda olmaması sorunların giderek büyümesine neden olmuştur. Kentlerde yaşayanlara çağdaş, hızlı ve sürekli altyapı hizmeti götürebilmek için kente ait sağlıklı, güncel ve ulaşılabilir bilgilerin olması ve altyapı bilgi sisteminin kurulması gerekmektedir. Ancak bu konuda çalışmalar olmakla birlikte bunların yetersiz olduğu anlaşılmaktadır. Bu çalışmada; Türkiye'deki teknik altyapı çalışmalarının durumu, kentsel altyapı hizmetlerini yerine getiren kurum ve kuruluşlarının konu ile ilgili çalışmaları ve yaşanılan sorunlar araştırılmıştır. Özellikle büyükşehirlerde bulunan bazı teknik altyapı kurumlarının yapmış oldukları uygulamalar ve karşılaştıkları sorunlar yerinde incelemelerle tespit edilmiştir. Diğer taraftan, İl ve bazı İlçe Belediyeleri, Elektrik Dağıtım Müessese İl Müdürlükleri, Telekom İl Müdürlükleri, Büyükşehir Belediyeleri Su ve Kanalizasyon İdareleri ve Büyükşehir Belediyeleri Altyapı Koordinasyon Merkezlerine yönelik anket çalışması yapılmıştır. Anketle gelen bilgiler SPSS 10.0 istatistik programında değerlendirilip analiz edilmiştir. Ayrıca teknik altyapı tesislerini kapsayan saha çalışması sonucu elde edilen bilgiler ve diğer verilerle birlikte bir pilot bölgede, altyapı bilgi sistemlerine altlık olacak bir uygulama yapılmıştır. Bu uygulamada teknik altyapı tesislerinin haritaları oluşturulmuştur. Sonuç olarak, TAT'ne ait konumsal bilgilerin elde edilmesi ve 3B altyapı bilgi sistemi kurulmasının gerekliliği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The modernism and development of cities should be determined by not only land view but also existence, quality and reachable of the infrastructure facilities which is contributed and supported to the land view. Unless infrastructure works are applied in parallel with the current requirements and the future superstructure profile of the city, the serious problems can be available and result of this the city life is affected negatively. In our country, the result of internal migrations and population growth, our cities developed without planning and exposed to infrastructure issues. The limited natural and economical sources and ways was not enough to the solution of these issues. Also, since the information of technical urban infrastructure facilities are not as expected standards, the issues increase more and more. It is required that original, current and reachable information should be available and the infrastructure information system should be established in city for applying modern, fast and constant infrastructure facilities to people living in cities. Although some works are available, it is clear that those are insufficient. In this study, it is searched that the condition of technical infrastructure works, the institutions works responsible for urban infrastructure facilities and the currency issues in Turkey. It is found out that the works applied by some of the technical institutions of infrastructure facilities and the current application issues especially in big cities. In addition to this, the questionnaire is applied according to some of the technical infrastructure institutions. The information based on the questionnaire is analyzed in the statistic program SPSS 10.0. Also, in a pilot district some works are applied depending on technical infrastructure based information system with the information and other data obtaining the result of the field works concerned about technical infrastructure facilities. In this study, the technical infrastructure facilities maps are produced. Conclusion, it is determined that obtain the spatial information of TAT and requirements of establishment of the 3D infrastructure information system.