Yeşil alt yapı elemanlarından hobi bahçelerinin kullanıcı tercihleri doğrultusunda tasarımı: Erzurum ili örneği
The design of hobby gardens from green infrastructure in accordance with user preferences: Example of Erzurum province
  1. Tez No: 778590
  2. Yazar: BİRGÜL ESMERAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASLIHAN ESRİNGÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Erzurum Hobi Bahçeleri, Hobi Bahçesi Tasarımı, Topluluk Bahçeleri, Yeşil Altyapı Sistemleri, Erzurum Hobby Gardens, Hobby Garden Design, Community Gardens, Green Infrastructure Systems
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Erzurum ili sınırları içerisinde bulunan 4 farklı hobi bahçesinin planlama ve tasarım açısından eksikliklerinin kullanıcı ihtiyaçları doğrultusunda anket yöntemi ile elde edilen veriler işlenerek yeni yapılması planlanan hobi bahçesi tasarımları için öneriler geliştirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Yapılan bu çalışmada, çalışmanın materyalini Erzurum ili sınırları içerisinde yer alan Atatürk Üniversitesi Hobi Bahçesi, Erzurum Teknik Üniversitesi Hobi Bahçesi, Aziziye Tarım Bahçesi ve Keyf Hobi Bahçeleri oluşturmaktadır. Çalışmada ilk olarak, çalışma konusu ile ilgili temel kavramlara ve çalışma alanına ilişkin yerli ve yabancı literatür araştırması yapılarak konunun kuramsal çerçevesi oluşturulmuştur. Sonrasında çalışma materyalini oluşturan bahçelerin yerlerinde etüt çalışmaları yapılarak alanın özellikleri, kullanıcı sayısı, parsel formları ve büyüklükleri, ortak kullanım alanları ve diğer mevcut birimler saptanmıştır. Devamında yerli ve yabancı literatür taramaları ve uzman görüş önerileri alınarak hazırlanan anket soruları“Basit Rastgele Örnekleme Yöntemi”ile belirlenen 47 adet soru kullanıcılara Google forms uygulamasında cevaplatılarak online veri girişi sağlanmış ve veriler toplanmıştır. Bulgular: Anket çalışması sonucunda elde edilen verilere göre kentsel yeşil alt yapı sistemlerinden hobi bahçelerinin planlamasında kullanıcılara yakın mesafede olması, hobi bahçelerinin içerisinde bulunan spor tesisleri, çocuk oyun alanları, otopark ve temel ihtiyaç birimlerinin planlamada yetersiz olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Çalışma sonucunda elde edilen veriler ışığında hobi bahçeleri ile ilgili sorun ve öneriler tespit edilerek planlama, tasarım ve yönetime ilişkin çözüm önerileri geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: It is aimed in the study to develop suggestions for the newly planned hobby gardens by processing the data obtained by the survey method in line with the user needs of the deficiencies in terms of planning and design of 4 different hobby gardens within the borders of Erzurum province. Method: The material of the study consists of Atatürk University Hobby Garden, Erzurum Technical University Hobby Garden, Aziziye Agricultural Garden and Keyf Hobby Gardens located within the borders Erzurum province. In the study, firstly, the theoretical framework of the subject was formed by conducting research on the basic concepts of the subject and the national and international literature on the study area. Afterwards, studies were carried out in the places of the gardens that constitute the study material, and the characteristics of the area, the number of users, parcel forms and sizes, common areas and other existing units were determined. Afterwards, the survey questions were prepared by taking local and foreign literature reviews and expert opinions. Totally, 47 questions were determined by the 'Simple Random Sampling Method' and applied to the users by making online data entry in the google forms application. Findings: According to the data obtained as a result of the survey, it was determined that hobby gardens, which are among the urban green infrastructure systems, are close to the users in the planning, sports facilities, children's playgrounds, parking lots, and basic needs units in the hobby gardens area are insufficient in planning. Conclusion: In the light of the data obtained as a result of the study, problems and suggestions related to hobby gardens were determined and solution suggestions were developed for planning, design and management.