Hastane yapılarının iç mekanlarının görsel algı açısından değerlendirilmesi: Acıbadem hastaneleri örneği
The evalution of the interior spaces of the health care buildings from the point of view of visual perception: A case study of Acıbadem hospitals
  1. Tez No: 212067
  2. Yazar: DİLARA ONUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLAY USTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, İç Mimari ve Dekorasyon, Hospitals, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Yapıları, Hastane, İç Mekan, Renk, Doku, Işık, Malzeme, Mobilya, Health care Buildings, Hospital, İnterior Space, Color, Texture, Light, Material, Furniture
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de hastane yapılarının iç mekanlarının tasarımlarında gözlemlenen olumlu değişimlerin tartışılması ve bulguların genel geçerliliğinin sağlanması amacıyla, seçilen hastane yapılarının irdelenerek, iç mekanlarındaki değişimler ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde öncelikle konuya kısa bir giriş yapılarak, sorun belirlenmiş ve çalışmanın amacı belirtilmiştir. Daha sonra sağlık yapılarının tarihsel gelişimi Dünya tarihinde ve Türk tarihinde olmak üzere iki ana başlık altında detaylı bir şekilde irdelenmiştir. Bunu takiben sağlık yapıları ile ilgili kavramlar saptanarak, sağlık yapılarından hastane yapıları, bölümleri, bölümler arasındaki fonksiyonel ilişkileri ve hastane yapılarında iç mekan organizasyonu geniş bir çerçevede ele alınmıştır. Yapılan çalışmalarda seçilen hastane yapılarının iç mekanlarının kullanıcıların yoğun olarak kullandığı; giriş, bekleme, poliklinik bölümleri ve hasta yatak odaları bölümleri için mekansal organizasyon analizleri ve görsel algı analizleri renk,doku, malzeme, ışık ve mobilya ana başlıkları altında irdelenmiştir. Bu aşamada iç mekanda algılama, iç mekan algısında renk, doku, ışık, malzeme ve mobilya konuları üzerinde araştırmalar yapılmıştır. Bu incelemeler ve analizler sonucunda seçilen hastane iç mekanları için varılan bulgular, görsel anlatımlı tablolara işlenmiştir. Yapılan analizler, bulgular-irdelemeler bölümünde değerlendirilmiş ve araştırmanın sonuç kısmında gelecek dönemlerde uygulanacak hastane yapılarının iç mekan düzenlemelerine katkı sağlayabilecek, konuya ilgi duyan araştırmacılara ve eğitim sürecindeki öğrencilere yol gösterebilecek önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine and discuss in a scientific setting the positive alterations in the design of the interior spaces of the health care in Turkey. After a brief introduction, in the theoretical part of the study the thesis question and the aim of the study are stated. Historical development of the health care buildings are examined in the world and Turkish history, respectively. Moreover, hospital sections, functional relations among sections and the organization of the interior design of the hospitals are evaluated extensively. Widely utilized sections of the hospitals, namely entrance, waiting rooms, policlinic and patience rooms are focused upon with the heading of color, texture, material, light and furniture. After this analysis, the findings are stated in the visual explanatory tables. In the conclusion, series of suggestions, concerning organization of the interior space of hospitals, are pointed out for the future researchers and students.