Görme engelliler için basılı doküman yorumlama ve seslendirme sisteminin gerçekleştirilmesi
Implementation of written document interpreting and vocalization system for visually handicapped people
- Tez No: 212068
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN KARAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Görme Engelli Bireyler, Doküman Görüntüsü İşleme, Yapay Sinir Ağları İle Karakter Tanıma, Grafik ve Tablo Tanıma, Türkçe Metin Seslendirme, Visually Handicapped People, Document Image Processing, Character Recognition With Artifical Neural Network, Graphic and Table Recognition, Turkish Text-To-Speech
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Günümüzde görme engelli bireyler, dünya ve hemen her ülke nüfusunun sayıca dikkate alınması gereken bir parçasını oluşturmaktadır. Bu bireylerin eğitim ve günlük yaşamlarında, karşı karşıya oldukları bilgiye erişim ve kaynak problemleri, karşılaşılan imkansızlıklar nedeniyle, kendileri için büyük bir problem olarak gözükmektedir. Özel olarak hazırlanan sesli kaynakların veya kabartma (Braille) biçiminde hazırlanan kaynakların, sayılarının ve çeşitliliğinin az olması ve konuda yeterli eğitime sahip kişi olmaması ciddi sorunlar oluşturmaktadır. Bu amaçla yapılan çalışmada, görme engelli bireyler için bir yazılı doküman tanıma ve seslendirme sistemi teknik düzeyde geliştirilmiş ve uygulanmıştır. Yazılı doküman tanıma ve yorumlama sistemlerinin günümüzde oldukça ihtiyaç duyulan ve kullanılan teknolojiler arasında yer alması, çalışmada bu teknolojilerden faydalanılarak geliştirilen sistemin güncel bir teknolojik çözüm olmasını sağlamaktadır. Geliştirilen sistem ile, metin, grafik ve tablo görüntüleri içeren yazılı dokümanlar, analiz-yorumlama-tanıma aşamalarının ardından, görme engeli veya zayıflığı olan bireyler için seslendirilmiştir. Karmaşıklık düzeyi üst seviyede olmayan metinler ve grafik verileri geliştirilen belirleme ve açısal analiz adımlarıyla yorumlanarak, seslendirilmiştir. Metin, grafik ve tablo bilgileri analiz edilerek, geliştirilen karakter tanıma algoritmaları yardımıyla, yüksek doğrulukta tanınmaları sağlanmıştır. Yorumlanan görüntülerden elde edilen bilgiler bilgisayar ortamında geliştirilen algoritmalar ve sentezleme teknikleri yardımıyla seslendirilmiştir. Geliştirilen sistemin, uygulama çalışmalarında alınan kullanıcı yorum ve önerileri değerlendirildiğinde, görme engelli bireylerin eğitim ve günlük yaşamları sırasında karşı karşıya kaldıkları yazılı bilgiye erişim problemlerine bir çözüm oluşturabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, visually handicapped people compose a considerable part of society all around the world. Problems of visually handicapped people for accessing the information and resources are big problems for them because of the impossibleness. Reason of having limited resources for vocalized system and embossment materials composes serious problem for education of visually handicapped people. In this study written character recognition system for visually handicapped people with the property of vocalization was developed technically and implemented. Recognizing technology of written documents is commonly used method nowadays and using these technologies in this study shows relations of developed systems with current technologies. With the developed system, texts, graphics and table appearances on written documents are vocalized for visually handicapped people later the processes of analyze-interpreting-recognition. For more complex texts and graphics, angular analyze steps developed for system are interpreted and vocalized. Analyzing texts, graphics and table information, high level of recognition is obtained using character recognition algorithms. Information obtained from interpreted images is vocalized using developed algorithms and synthesis techniques. Results of study made after implementing system on visually showed that, developed system can be an alternative for problems visually handicapped people that they meet in their education and daily life.