Akademik performansı etkileyen faktörlerin incelenmesi; KTÜ uygulaması
Investigating the factors effeccting academic performance; KTU application
  1. Tez No: 212070
  2. Yazar: TANER TAŞDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KEMAL ÜÇÜNCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Performans, Stres kaynakları, Akademisyen, Üniversite, Performance, Stress resources, Academician, University
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 247
Özet
Günümüz koşullarında, kamu kurumlarının da özel işletmeler gibi rekabet koşullarına uyum sağlamalarının gereği olarak etkin, verimli ve üretken bir organizasyon oluşturmaları önem kazanmıştır. Bu oluşumla birlikte, örgütlerde insan kaynaklarının verimli çalışmasının sağlanmasına yönelik araştırmalar örgütlerde kalite ve verimlilik artırmada temel üretim faktörü olarak insanların daha fazla önemsendiği, beklentilerinin karşılandığı, görüş ve kanaatlerine değer verildiği katılımcı yönetim anlayışının uygulanmasını ve yaygınlaştırılmasını sağlamıştır. Örgütsel başarı, performansın örgütsel faaliyet süreci boyunca ölçülmesi ve değerlendirilmesi ile mümkün olabilecektir. Örgütsel başarının sağlanması için performans faktörlerinin bireyler üzerindeki etkileri ve bireylerin performans eğilimleri belirlenmelidir. Çalışanların performanslarını etkileyen ve çoğunluğu ölçülemeyen birçok faktör mevcuttur. Çalışanlar kendi istekleri dışında bu faktörlerin olumsuz etkilerine maruz kalabilmektedir. Bu faktörlerin neler olduğu ve performans üzerine etkilerinin hangi düzeyde olduğu çalışma alanlarına ve bireylere bağlı olarak insan kaynakları kapsamında incelenmelidir. Bu çalışmada; Karadeniz Teknik Üniversitesinde görevli araştırma görevlilerinin performans sorunlarının, performanslarını etkileyen örgüt içi veya örgüt dışı faktörlerin, akademisyenliğe bakış açılarının, kendi kişisel özelliklerinin ve stres sorunlarının üstesinden gelmek için yaptıkları eylemlerin neler olduğu bir anket çalışması ile araştırılmıştır. Araştırma sonucunda; ücret, uyum sağlama, işten ayrılmak isteme vb. yargıları ile yaş kriteri arasında, çalışma zevki, gelecek kaygısı vb. yargıları ile enstitü kriteri arasında, bireysel hırslar, otoriter baskı, zorbalık vb. yargıları ile cinsiyet arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Ayrıca genel olarak araştırma görevlilerinin büyük çoğunluğunun mesleğinden gurur duyduğu ve ideali olduğu için bu mesleği seçtikleri görülmüştür. Strese neden olarak görülen faktörler önceliklerine göre; ?gelecek kaygısı?, ?akademik elemanlar arasındaki iletişim yetersizliği?, ?araştırma alt yapı ve finans olanakları yetersizliği? ve ? ücret yetersizliği? şeklinde sıralanmıştır.
Özet (Çeviri)
Creating of an active, effective and productive organization for public foundation to accord with competition conditions like a private enterprises become very important in nowadays conditions. Hence, the researches intended for working efficiently of human resources in organizations provide that participative management, in which humans, who are basic production factor for improving quality and productivity in organizations, are come into prominence, their expectations are compensated, their ideas and opinions are valued, is applied and emitted. Organizational success will be done with measuring and evaluation of performance throughout organizational activity process. It is necessary to determine the effects of performance factors on the people and performance tendencies. There are a lot of factors affecting workers? performance which never estimated. Workers can be effected these negative factors. What the factors affecting performance, which levels are their effects on performance and how can be their negative effects reduced should be analyzed within human resources depend on the working area and people. In this survey study, it was investigated the performance problems of research assistant. Factors effecting their performance from inside of organization and outside of organization, their aspects to the academic career and what their own personality and what they do to overcome of problems faced in seven faculties of Karadeniz Technical University. As results of study, there are significant relations between payment, harmony, wanting leave the job, etc. and age criterion, between enjoyment in the work, future worry, etc. and institute criterion, between individual ambition, authoritative coercion, tyranny, etc. and gender criterion. Also, results show that research assistants are proud of their jobs, and they select this job for their ideals. The factors that cause stress are namely ?future worry?, ?lack of communication between academic staff?, ?insufficient research facilities and finance? and ?insufficient payment?.