Biyoloji öğretmenleri için proje tabanlı öğrenme yaklaşımı konulu bir hizmet içi eğitim kurs programı geliştirilmesi ve etkililiğinin araştırılması
Developing an in-service education service education course on project based learning approach for biology teachers and testing its efficiency
- Tez No: 212088
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Biyoloji Eğitimi, Hizmet İçi Eğitim, Proje Tabanlı Öğrenme Yaklaşımı, Biology Education, In-Service Education, Project Based Learning Approach
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu çalışmada, biyoloji öğretmenlerinin derslerinde proje tabanlı öğrenme yaklaşımını kullanabilmeleri için gerekli olan mesleki bilgi ve becerileri kazandırmayı amaçlayan kısa süreli bir hizmet içi eğitim kurs programı geliştirilmiş, uygulanmış ve etkililiği araştırılmıştır. Çalışmanın örneklemini, Trabzon ilinde görev yapan dört biyoloji öğretmeni oluşturmuştur. Örnek olay metodolojisinin (özel durum çalışması) kullanıldığı çalışmada, veriler; mülakat ve gözlem yolu ile toplanmıştır. Çalışma, durum tespiti ve ihtiyaç belirleme ile HİE kurs programının esas uygulama ve değerlendirme aşaması olmak üzere iki aşamada yürütülmüştür. Hazırlanan HİE kursu taslak programına dokuz saatlik pilot çalışma yapılarak son şekli verilmiştir. Sistem Yaklaşımı Modeline göre hazırlanan HİE kurs programının on iki ders saati süren esas uygulaması Karadeniz Teknik Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi'nde yapılmıştır. Uygulama bu fakültede görevli olan iki akademisyenin rehberliğinde yapılmıştır. Elde edilen verilerden, uygulanan HİE kursunun katılımcı biyoloji öğretmenlerinin PTÖY konusundaki bilgi, beceri ve bakış açılarını arttırmada etkili olduğu anlaşılmıştır. Kurs sonunda, katılımcı öğretmenlerin PTÖY'nin önemine inandıkları ve bu yaklaşımı derslerinde kullanmaya karşı istekli oldukları tespit edilmiştir. Fakat biyoloji dersinin haftalık ders saatinin çok az olması, müfredatın yoğun olması, ÖSS'ye hazırlığın ön planda olması, okul idaresinin destek olmaması ve öğrenci sayısının fazla olması gibi nedenlerin kurs kazanımlarının öğretime yansıtılamamasına neden olabileceği sonucuna varılmıştır. Öğretmenlerin belirli aralıklarla ve sürekli HİE kurslarına alınmaları, HİE kurslarının branşa özel olması ve öğretmenlerin kursta kazandıkları bilgi ve becerileri görev yaptıkları okullarda kullanamamalarındaki mevcut problemlerin ortadan kaldırılmasına yönelik gerekli düzenlemeler yapılması gibi önerilerle çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, a short term in-service education (INSET) course to equip biology teachers with the professional skills and information required for their use of project based learning approach (PBLA) in their lessons has been developed, implemented and its efficiency has been tested. The research sample of the study was formed by four biology teachers working in Trabzon. Case study was used in this study. The data have been collected by interviews and observations. The study was conducted in two stages, which were the descriptive part and the needs assessment, and the main implementation and assessment stage of INSET. The INSET course draft was given its final shape after nine hours? pilot study. The basic twelve-hour-implementation of the INSET course prepared according to the System Approach Modal was conducted in KTU (Karadeniz Technical University) Fatih Faculty of Education. The study was implemented under the guidance of two academicians employed at the faculty. From the data collected, it is understood that the implemented INSET course has been effective on improving skills and approach of the participating biology teachers. At the end of the course, it was observed that participating teachers were convinced about the importance of PBLA and encouraged to use it in their lessons. But it was also concluded that the benefits of the course may not be reflected in the education for many reasons such as very few weekly class hours of biology lesson, density of the curriculum, the priority of preparation for OSS (University Entrance Exam), lack of support from the school management and the high number of students. The study was concluded with suggestions such as giving teachers continuous INSET at certain intervals, ensuring INSET courses to be designed specially for branches and making necessary regulations to eliminate current problems which prevent the implementation of the skills gained in INSET courses in the schools where the participants of the course work.