Orman ürünleri sanayi ve ekonomik büyüme
Forest products industry and economic growth
  1. Tez No: 212097
  2. Yazar: YASİN BALABAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KADRİ CEMİL AKYÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Orman Ürünleri Sanayi, Ekonomik Büyüme, GSMH, İhracat, İthalat, AR-GE, Basit Regresyon Analizi, Basit Korelâsyon Analizi, Forest Products Industry, Economic Growth, GNP, Export, Import, R&D, Simple Regression Analysis, Simple Correlation Analysis
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Gelişmekte olan ülkelerin ekonomik alanda varlığını devam ettirebilmesi için gerekli olan temel niteliklerden birisi gelişmiş ülkelerdeki gibi güçlü bir ekonomik yapıdır. Gelişmekte olan ülkelerin güçlü bir ekonomik yapıya ulaşabilmek için sürdürülebilir ekonomik büyümeye ihtiyaçları vardır. Bunun için ekonomik büyümenin dinamiklerine sahip olmak ve bunları doğru kullanarak geliştirmek gerekir. Son zamanlarda, gelişmekte olan ülkelerde de gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ihracat ile büyüme arasındaki ilişki ön plana çıkmıştır. Büyüme hızı ile ihracat artış hızı arasında pozitif bir ilişki görülmüştür. Türkiye'de 1980'den sonra dışa dönük sanayileşme stratejisi nedeniyle ihracat ile büyüme arasındaki ilişki önem kazanmıştır. Bu nedenle sanayi mallarının ihracatı da öne çıkmıştır. İhracattaki artış aynı zamanda üretimdeki artışın da nedeni olmaktadır. Üretim faktörlerinin verimli olarak işlemesi ve üretim sürecine yansımasını sağlayan temel faktörlerden biri teknolojidir. Teknolojinin gelişimi ise ancak Araştırma ve Geliştirme (AR-GE) faaliyetleri ile mümkün olabilmektedir. Bu çalışmada ekonomik büyüme ve orman ürünleri sanayi arasındaki ilişki incelenmiştir. İmalat sanayi içerisinde önemli bir konuma sahip olan orman ürünleri sanayi ve büyüme arasındaki ilişkiyi incelemek için 1996-2006 yılları arasındaki istatistiki veriler kullanılmıştır. Orman ürünleri sanayi ihracatı, ithalatı ve AR-GE harcamaları ile Gayri Safi Milli Hâsıla (GSMH) ve katma değer arasındaki ilişkinin incelenmesinde basit regresyon analizinden faydalanılmıştır. Ayrıca sanayi üretim endeksi ile imalat sanayi ve orman ürünleri sanayi alt gruplarının üretim endeksleri arasındaki ilişkinin varlığını incelemek için basit korelâsyon analizi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
A strong economic structure like in developed countries is one of the basic qualities, which needed for developing countries to survive in economic area. Developing countries need sustainable economic growth to reach a strong economic structure. Therefore, it takes having dynamics of economic growth and developing them by using rightly. In recent times, the relationship between export and growth came into existence in developing countries like developed ones. It is seen that there is a positive relation between growth and export rate. By reason of extroverted industry strategy, the relationship between export and growth gained importance in Turkey after 1980. Hence, export of industrial goods stood out. At the same time, rising of export causes manufacturing rise, too. Technology is one of the basic factors, provided efficient process of manufacturing factors and reflection of it to manufacturing process. Development of technology may only possible with Research and Development (R&D) activities. In this study, the relationship between growth and forest products industry was examined. Statistical data among 1996-2006 were used to examine the relationship between forest products industry and growth. Simple regression analysis was used to examine the relationship between export of forest products industry, import of it, R&D of it and Gross National Production (GNP), value added. Simple correlation analysis was used to examine the relationship between industry production index and production indexes of manufacturing industry and forest products industry?s subgroups.