Küreselleşme etkisi altında Türkiye mimarlığı
Turkish architecture under influence of globalization
- Tez No: 212107
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞENGÜL ÖYMEN GÜR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Küresel Mimarlık, Yerel Mimarlık, Küreselleşme, Yerelleşme, Glokalizasyon, Modern Mimarlık, Türkiye Mimarlığı, Form, Format, Tektonik Ayrıntı, Global Architecture, Local Architecture, Globalization, Regionalization, Glocalization, Modern Architecture, Turkish Architecture, Form, Format, Tectonics Detail
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 296
Özet
İlk çağlardan beri insanlığın hizmetinde olan mimarlık, bir yandan bulunduğu coğrafyanın olanaklarını kullanırken, bir yandan da toplumlar arası kültürel alışverişin imkanlarını değerlendirir. Bu bağlamda mimarlık bölgesel bir olgu olmaktan çıkarak, sınırları olmayan ve dünyanın her yerinde boy gösterebilen evrensel bir olgu haline gelmiştir. Bu çalışmada küreselleşme etkisi altında mimarlığın değişimi ve gelişimi, Türkiye Mimarlığı örneğinde incelenmiştir. ?Küreselleşme etkisi altında Türkiye Mimarlığı?nı inceleyen bu çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Genel Bilgiler bölümünde; amaç ve kapsam belirlendikten sonra küreselleşme kavramı, mimarlıktaki küreselleşmeyi etkileyen faktörler, küreselleşme etkisi altında Türkiye Mimarlığı ve Modern Mimarlık karşılaştırmalı olarak verilmiş, küresel-yerel tartışmaları ve glokalizasyon kavramından bahsedilmiştir. Yapılan Çalışmalar bölümünde; mimarlık tarihi içinde yer alan ve günümüz mimarisini temsil eden 384 adet yabancı, 478 adet yerli olmak üzere toplam 862 örnek, tümevarım yöntemi kullanılarak 62 kavram üzerinden, 3 ana başlık altında değerlendirilmiştir. Bu tespit 62 adet tablo ile görselleştirilerek analiz edilmiştir. Bulgular ve Tartışma bölümünde; analizlerin değerlendirilmesi yapılmış ve anlamsal çıkarımlar tartışmaya açılmıştır. Sonuçlar ve Öneriler bölümünde ise; küreselleşmenin olumlu ve olumsuz etkileri tüm yönleriyle tespit edilmeye çalışılmış, küreselleşmenin görsel-medyatik, ulus-kimlik, yerel-küresel kavramları üzerindeki tartışmalarına açıklık getirilmeye çalışılmış ve çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Architecture has been serving of the human beings since early age by utilizing the possibilities of the present geogrophy on the other hands it appraises cultural exchange possibilities between societies. In this context, that architecture is get away from being only a regional phenomenon, it becomes as an universal phenomenon and has no boundry all around the world. In this study, architecture were examined under influence of globalization, change and growth of with an example of Turkish Architecture. The study, focusing on ?Turhish Architecture Under Influence of Globalization?, is has four chapters. In the chapter of ?General Information?; after determining the aim and scope of the study, concept of globalization, factors that effect globalization in architecture, Turkish Architecture and Modern Architecture under ınfluence of globalization were given comparatively and also mentioned globalization concept by global-local debate. In the chapter of ?Literature Search?; 384 foreign and 478 local as total of 862 examples which take place in architecture history or represent today?s architecture by utilizing of induction method over 62 concept, were disputed under 3 main title. This analysis were presented in the visualized format in 62 tables. In the chapter of ?Findings and Discussion?; the assessment of analysis are done and the semantic inference are opened for discussion. In the chapter of ?Results and Recommendations?; positive and negative effects of globalization were tried to be determined by all side and tried to discussion of visual-mediatic, nation-identity, local(region)-glocal concepts and recommendations are given.