Türkiye kadastrosunun teknik standartları ve güncel beklentilere uygunluğu
Turkey cadastrate tecnical standarts and avability of current expectation
- Tez No: 212122
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL BIYIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Kadastro, Teknik Standartlar, Ölçme Yöntemleri, Haritalar, Kadastro Mevzuatı, Yenileme, Cadastre, Technical Standats, Measurement Methods, Maps, Cadastre Legislation, Renovation
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Kadastro insanoğlunun var oluşundan beri toplumun ihtiyacına göre gelişme göstermiştir. Bu gelişme, ülkelerde ekonomik gelişme, çevresel yönetim ve sosyal dengeyi ortaya koymaktadır. Günümüzde ülke kadastrosu tamamıyla bitirilmeye çalışılmaktadır. Bu çalışmaların yanısıra, geçmişte yapılan kadastro ölçümlerinin ölçüm standartları, paftaların kullanılamaz derecede eskimiş, fiili kullanımın paftalara uygun olmayışıgibi nedenlerle güncellemek amaçlıkadastroda yenileme yoluna gidilmektedir. Bu yüksek lisans tezinde; tescile konu bütün çalışmaların ölçü ve hesap dahil bütün standartlarıincelenmiştir. Günümüze kadar işlenen kadastro mevzuatıaraştırılıp, konum doğruluklarıve hassasiyetleri karşılaştırılmıştır. Ayrıca kadastro da yenilemeyi gerektiren sebepler araştırılmış, yenileme yöntemleri ve aralarındaki farklar, kadastro yenileme işlemlerinin mevzuatıdahilinde açıklanmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda kadastro ürünlerinin tek bir standartta olmadığıve kurulması planlanan Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS)'ne tümüyle uyarlanmasının mümkün olmadığıtespit edilmiştir. Bazıürünlerin büro çalışmalarıile bu sisteme aktarılmasımümkün görülse bile ülke nirengi ağına dayandırılmasıimkansız olanların yeniden yapılmasıgerektiği anlaşılmıştır. Öte yandan bu gibi yerlerin çağdaşkadastro anlayışına eriştirilmesi için yapılan yenileme kadastro çalışmalarının da sorunlarıbulunduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle, ülke genelinde beklenen Tapu ve Kadastro Bilgi Sisteminin kurulabilmesi için, kapsam ve içerik bakımından yeniden tasarlanmış ikinci kadastro veya kırsal kentsel arazi düzenlemesi uygulamasıyapılmasının uygunluğu önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Cadastre has proven development since the beginning of mankind existence in accordance with the requirements of the society. This improvement introduce economic development, enviromental management and social balance in states. Nowadays country cadastre works are try to be completed. Alongside these works because of the mistakes of past cadastre measurements and deformation of old maps and also for making update causes requiring renovation process In this Master Thesis; all works subject to registration including measurements and calculations with standarts are studied. Extant legislation searched and position accuracy and sensitivities are compared. Also; causes requiring renovation on cadastre are seeked, cadatre renovation methods and differences between them are explained within the legislation of cadastre renovation processes. The earlier studies present that cadastral products do not have the one standard and are impossible to be completely modified to TAKBİS. Even if some products transferred to this system with office workings seem to be possible, these studies suggest those which are based on triangulation of country should be restructured. Moreover, it has been recognized that there were some problems of restorations of cadastral activities which are implemented to get this kinds of places to reach contemporary cadastral point of view. Therefore, in order to establish TAKSİB which is expected country widely it is recommended that it is accurate to make second cadastral, which is redesigned in terms of extent, or implementation of rural urban area organization.