Bilimin doğasının sınıf öğretmeni adaylarına kütle çekim konusu içerisinde farklı yaklaşımlarla öğretilmesine yönelik bir çalışma
A study toward teaching the nature of science based on different approaches for classroom teachers in gravity content
- Tez No: 212121
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH ÇEPNİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilimin Doğası, Bilimsel Bilgiyle İlgili Görüşler, Sınıf Öğretmeni Adayları, Bilimin Doğasının Öğretimi, Nature of Science, Views about Scientific Knowledge, Student Classroom Teachers, Teaching the Nature of Science
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Bu çalışma fizikten kütle çekim konusu bağlamında bilimin doğasının sınıf öğretmeni adaylarına öğretimine yönelik farklı yaklaşımlara dayalı olarak yapılan öğretimin etkinliğini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla çalışmada yarı-deneysel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Bu çalışmada, kütle çekim konusu temel alınarak bilimin doğasının sınıf öğretmeni adaylarına dolaylı, doğrudan-yansıtıcı ve tarihsel öğretimine yönelik üç farklı materyal tasarlanmıştır. Bu materyaller, bir eğitim fakültesinde sınıf öğretmenliği programının üçüncü sınıfında okuyan ve her biri 18'er kişiden oluşan adaylara 2006?2007 eğitim-öğretim yılı bahar yarıyılında uygulanmıştır. Uygulamaların başında ve sonunda adayların bilimin doğasıyla ilgili görüşleri anket ve mülakat çalışmalarıyla belirlenmiştir. Bunun yanında adayların kütle çekimle ilgili ön ve son bilgi seviyeleri uygulanan bir başarı testi ve bilimsel bilgiye yönelik ön ve son görüşleri de bilimsel bilgi anketi yardımıyla toplanmıştır. Bu çalışmada elde edilen verilerin analizinde adayların bilimin doğasıyla ilgili ön ve son profilleri ayrı ayrı belirlenmiştir. Kütle çekim başarı testinden elde edilen veriler, beşli anlama kategorisinde analiz edildikten sonra puanlanmıştır. Bilimsel bilgiye yönelik görüşleri ise ayrıca puanlanmıştır. Bilimin doğasının öğretimine yönelik uygulanan materyallerin adayların bilimin doğasına, kütle çekime, bilimsel bilgiye yönelik etkisi karşılaştırılırken, SPSS 11.5 paket programı yardımıyla ilişkisiz t testi ve Oneway Anova testi yapılmıştır. Bu çalışma sonunda her üç öğretim materyalinin de, adayların bilimin doğasının bazı unsurlarını diğerlerine oranla daha fazla öğrenmelerine katkı sağladığı belirlenmiştir. Bu çalışmada ulaşılan en önemli sonuç; doğrudan-yansıtıcı öğretimi alan adayların bilimin doğasının birçok unsurunu diğerlerinden daha fazla kavramalarına karşın, kütle çekim konusunu yeterince öğrenememiş olmalarıdır. Bu çalışmada elde edilen sonuçlardan hareketle, sınıf öğretmeni adaylarının bilimin doğasıyla ilgili görüşlerinin yetersiz olduğu, bunların bilimsel toplumca kabul edilenlerle değiştirilebilmesi için fen konu alanı içerisinde bilimin doğasının öğretimine yönelik dolaylı, doğrudan-yansıtıcı ve tarihsel öğretimin bir takım ilkelerini içeren karmaşık bir yaklaşımın kullanılmasına ihtiyaç olduğu önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to analyze teaching of nature of science based on different approaches within gravity content from physics. This study used quasi-experimental method. In the study, three different materials towards teaching the nature of science via implicit, explicit-reflective and historical ways were developed about gravity content. Those materials were applied in 2006-2007 academic spring term to third year student classroom teachers and each cohort included 18 students in a faculty of education. Student teachers? pre and post views about the nature of science were measured by questionnaires and interviews. Their pre and post understandings about the gravity was measured by an achievement test and their pre-post views about scientific knowledge was measured by a scientific knowledge questionnaire. In the analyze of data of the study, student teachers? pre and post profiles about the nature of science were determined. The data obtained from gravity achievement test analyzed within five understanding categories and then graded. Their views about the scientific knowledge were also graded. While comparing of materials? affects on student teachers? views about the nature of science, gravity content, and scientific knowledge, SPSS 11.5 were used. In this way, t test and Oneway Anova test were especially applied. It was found out that both of the three materials let student teachers learn much more some aspects of the nature of science than the others. The most important result reached in the current study is that explicit-reflective teaching let student teachers learn much more the nature of science; however not learn gravity content. Thus, it is suggested that student classroom teachers? views about the nature of science is insufficient, and in order to change them with the ones accepted by scientific community, it should be teach in the content of science subject area context via a complex teaching approach which include some principles of implicit, explicit-reflective and historical teaching.