Ölçme ve değerlendirmenin öğrenmeye etkisi
The influence of assessment method on students' learning approaches
  1. Tez No: 212124
  2. Yazar: REYHAN BAYRAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SABİHA ODABAŞI ÇİMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ölçme Değerlendirme, Öğrenme, Assessment, Learning
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoloji Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmanın amacı, ölçme değerlendirmenin öğrenmeye etkisini araştırmaktır. Bu amaca yönelik olarak 2005-2006 eğitim öğretim yılının, 2.döneminde araştırmacının öğretmeni olduğu 9, 10 ve 11.sınıflardaki 42 öğrenciyle bu çalışma yapılmıştır. Aksiyon araştırması olarak yürütülen bu çalışmada öğrencilere klasik yazılı, sözlü ve test sınavları uygulanmış ve sınavlardan sonra anket ve mülakatlarla, sınava hazırlanma şekilleri ve öğrenme yaklaşımları, sınavlarla ölçülen özellikler ve tercih ettikleri sınav şekli ve nedenleri hakkındaki düşünceleri alınmıştır. Elde edilen verilerin analizinden, öğrenciler anlamlı, yüzeysel ya da stratejik öğrenenler olarak üç gruba ayrılmışlardır. Öğrencilerin sınavlara hazırlanma şekilleri üzerinde, sınavla ölçülecek kazanımlar konusundaki düşünceleri, bilgiye bakış açıları ve içinde bulundukları şartların etkili olduğu belirlenmiştir. Öğrenciler genel olarak test sınavı fazla çalışmaya gerek duyulmayan, yüzeysel çalışmanın yeterli olduğu ve şans başarısının her zaman geçerli olduğu sınav olarak algılarken, klasik yazılı ve sözlü sınavı daha çok yoruma dayalı ve detaylı çalışmayı gerektiren sınavlar olarak tanımlamışlardır. Öğrenciler test sınavlara hazırlanırken genelde yüzeysel çalışma şekillerini tercih ederken, sözlü ve klasik sınavlara daha detaylı ve anlamlı öğrenmeye yönelik çalışma stratejileri ile hazırlanmaktadırlar. Biyolojiyi ezber dersi olarak tanımlayan öğrenciler çalışmalarında yüzeysel öğrenmeyi benimsemişlerdir. Ayrıca, sınavlara hazırlanırken, anlamlı ve stratejik öğrenen öğrencilerin genel olarak bütün sınavlarda başarılı oldukları, yüzeysel öğrenen öğrencilerin başarılarının ise daha düşük düzeyde olduğu görülmüştür. Çalışma sonucunda okullarda, öğrencileri yorum ağırlıklı klasik sınavlarla değerlendirmenin anlamlı öğrenmeye yönlendirmede olumlu bir etken olabileceği yönünde önerilerde bulunulmuştur. Test sınavların ise eleme şansıyla doğru cevabın bulunabileceği sınavlar olarak görüldüğü için, bu tür sınavların çok fazla kullanılmaması gerektiği, kullanıldığında da üst düzey düşünme yeteneğini sorgulayan sorular içermesine dikkat edilmesi gerektiği önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed at investigating the influence of assessment method on students' learning approaches. For this purpose, the study was conducted in the second term of academic year 2005-2006, with 42 students at 9th, 10th and 11th grades. In this action research study, the students were asked to reflect upon the way they prepared for and perceived 3 different assessment formats; multiple choice test, open ended short answer exam and oral exam. The three-part questionnaire also elicited students' responses on their learning strategies, their perceptions of the levels of intellectual abilities being assessed by these 3 tasks and their preference for either one as the method for assessing their learning of the course. Results indicate distinctive patterns of preparation and perceptions according to assessment method and the nature of knowledge. Students were more likely to employ surface strategies when preparing for their multiple choice exams and deep strategies when preparing for their open ended and oral exams. The students who perceive Biology as a subject to be learned by memorization employ surface strategies when preparing for all the 3 exams. They were also more likely to perceive the multiple choice examination as assessing lower levels of intellectual abilities and the other two as assessing higher levels of cognitive processing. It was proposed that at the end of this study, assessing students at schools the with the open ended examinations which have emphasis on commentary can be a positive factor for leading them towards deep strategies. As for the multiple choice examination, it was suggested that this kind of exams should not be preferred so much since they are regarded as kinds of exams in which the correct answer can be determined with the chance of selection and if they are preferred, it is important that one should pay attention to that it should include questions which are special to the examinations which have emphasis on commentary.