Lazerin polimer, boya maddesi ve karbon tanecikleri katkılandırılmış sıvı kristallerin dielektrik anizotropi özellikleri üzerindeki etkisinin araştırılması
Investigating of laser effect on dielectrical anisotropy properties of liquid crystals doped polymer, dye and carbon particles
  1. Tez No: 212146
  2. Yazar: TALİP ALDANMA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FAHRETTİN YAKUPHANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sıvı kristal, lazer, dielektrik anizotropi, polimer, boya, karbon nanotüp, Liquid crystal, laser, dielectrical anisotropy, polymer, dye, carbon nanotube
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışmada, 4-siyano -4'-n-heptilbifenil sıvı kristali polimer, boya ve karbon nanotüp malzemeleriyle katkılandırıldı. Hazırlanan sıvı kristallerin dielektrik anizotropi özellikleri dielektrik spektroskopisi yöntemiyle araştırıldı. Laser aydınlatması polimer, boya ve karbon nanotüp katkılandırılmış sıvı kristallerin dielektrik anizotropi değerlerini nasıl değiştirdiği incelendi. Sıvı kristallerin dielektrik mekanizması Cole ve Cole eğrileri ile analiz edildi. Sıvı kristallerin elektriksel iletkenliğinin dik ve paralel bileşenleri frekansın bir fonksiyonu olarak ölçüldü. Sıvı kristallerin karanlık ve aydınlık şartlar altında akım-voltaj karakteristikleri araştırıldı. Sonuç olarak, polimer boya ve karbon nanotüp katkılandırılmış sıvı kristallerin dielektrik parametreleri ve dielektrik anizotropi değerleri lazer etkisi ile değiştiği gözlendi.
Özet (Çeviri)
In this study, 4-cyano-4?-n-heptylbiphenyl liquid crystal has been doped by polymer, dye and carbon nanotube materials. The dielectrical properties of the liquid crystals have been investigated using dielectrical spectroscopy method. Laser illumination changed dielectrical anisotropy values of the liquid crystals doped polymer, dye and carbon nanotube. The dielectrical relaxation mechanism of the liquid crystals was analyzed by Cole and Cole curves. The perpendicular and parallel components of the electrical conductivity of the liquid crystals were mesasured as a function of frequency. The current-voltage characterisitics of the liquid crystals under dark and illumination conditions were investigated. Consequently, it was observed that the dielectrical parameters and dielectrical anisotropy properties of the liquid crystals doped polymer, dye and carbon nanotube were changed by laser effect.