Tricholoma anatolicum Doğan ve Intini ve Cantharellus cibarius fr.' un antioksidan, antimikrobiyal etkilerinin ve yağ asidi kompozisyonunun belirlenmesi
The identification of antioxidant, antimicrobial effects and fatty acid composition of Tricholoma anatolicum Doğan and Intini and Cantharellus cibarius fr.
  1. Tez No: 212324
  2. Yazar: UFUK USLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN HÜSEYİN DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biyoloji, Mikrobiyoloji, Biochemistry, Biology, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Cantharellus cibarius, Tricholoma anatolicum, Antioksidan aktivitesi, antimikrobiyal aktivitesi, gaz kromatografi, yağ asidi bileşimi, Tricholoma anatolicum, Cantharellus cibarius, antioxidant activity, antimicrobial activity, gas chromatography, fatty acid composition
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Çalışmada C. cibarius ile T. anatolicum mantarlarının, DPPH radikallerini süpürme etkisi, ß- karoten- linoleik asit sistemindeki etkisi, indirgeme gücü, toplam fenolik içeriği ve CUPRAC ile toplam antioksidan kapasitesi gibi deneylerle antioksidan aktivitelerinin belirlenmesi amaçlandı. Mantarların antioksidan aktiviteleri, BHA, BHT, troloks gibi standart antioksidanlar ile kıyaslandı. Linoleik asit sisteminde mantarların ekstraktlarının ve standartların artan konsantrasyonu ile orantılı olarak inhibisyon değerlerinin arttığı gözlendi. Fenolik madde miktarı C. cibarius' da 0,5391 ± 0.10 mg ml-1 ve T. anatolicum' da 0,265 mg ml-1 (Gallik asit eşdeğeri) olarak bulundu. DPPH radikallerini süpürme etkisi 250 ?g/ml' de C. cibarius' da % 91 ve T. anatolicum' da % 90 olarak bulundu. C. cibarius' un indirgeme gücü 0,4 mg/ml' de 0,5' ten daha yüksek bir absorbans vererek mükemmel bir antioksidan aktivite gösterdiği tespit edildi. C. cibarius ve T. anatolicum'un hekzan, aseton, kloroform ve metanolik ekstraktları 6 Gram pozitif, 4 Gram negatif bakteriye ve 1 mayaya karşı denendi. Mantarların yeterli antimikrobiyal etkisinin olmadığı görüldü. Cantharellus cibarius ve Tricholoma anatolicum' un yağ asidi kompozisyonları gaz kromatografi metoduyla araştırılmıştır. Bu iki mantar türünde toplam 31 farklı yağ asidi belirlenmiştir. Bu yağ asitleri C 10 ile C 24 arasında değişiklik göstermiştir. Mantarlarda en çok doymamış yağ asitleri asitleri tespit edilmiştir. İki mantarın yağ asidi bileşimlerinin benzer olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
This study was aimed to determine to the antioxidant activity (DPPH free radical-scavenging, ß-carotene/linoleic acid systems), reducing power, total phenolic content and CUPRAC total antioxidant capacity assay of Cantharellus cibarius and Tricholoma anatolicum. Those various antioxidant activities were compared to standard antioxidants such as butylated hydroxyanisole (BHA), butylated hydroxytoluene (BHT), and ? -tocopherol. Inhibition values of mushrooms and the standards increased parallel with the elevation of concentration in the linoleic acid system. Total phenolics were determined 0,5391 ± 0.10 mg ml-1 and 0,265 mg ml-1 (Gallic Acid equivalent) for C. cibarius and T. anatolicum respectively. DPPH free radical-scavenging activities were found at concentrations of 250 ?g/ml as 91 % -and 90 % for Cantharellus cibarius and Tricholoma anatolicum respectively. It was determined that the reducing power of C.cibarius showed higher absorbance than 0.5 at 0.4 mg/ml, and this result is excellent antioxidant activity. The antimicrobial effect of C. cibarius and T. anatolicum with hexan, acetone, chloroform and methanol extracts were tested against to six species of Gram positive bacteria, four species of Gram-negative bacteria and one species of yeast. The mushrooms extracts did not exhibit perfect antimicrobial activity. The fatty acid compositions of two mushrooms species, Cantharellus cibarius and Tricholoma anatolicum were investigated by gas chromatographic method. Totally, 31 different fatty acids were determined in two mushrooms. These fatty acids were C 10 ? C 24. The major fatty acids were unsaturated fatty acids in mushrooms. ? -3/-6 rate was found to be C. cibarius and T. anatolicum 0,19 and 0,04, respectively. Similar fatty acid compositions were found between two mushrooms.