Sıvılaştırılmış doğal gazın (LNG) kriyojenik enerjisini kullanarak güç üretiminin araştırılması: Örnek çalışma Marmara Ereğlisi LNG Alım Terminali
Investigation of power generation cycle utilizing the cryogenic energy of liquefied natural gas (LNG): Case study for Marmara Ereğlisi LNG Receiving Terminal
  1. Tez No: 212323
  2. Yazar: SÜLEYMAN ORKUN DEMİRPOLAT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. H. KÜRŞAD ERSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Energy, Petroleum and Natural Gas Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: LNG, kriyojenik enerji, güç üretimi, tekrar gazlastırma, LNG, cryogenic energy, power generation, re-gasification
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalısmada, LNG alım terminallerinde, LNG'nin dogalgaza dönüstürülmesi esnasında, açık Rankine, kapalı Rankine ve açık- kapalı bilesik Rankine çevrimleriyle güç üretimi arastırılmıstır. Kapalı Rankine çevriminde propan, açık Rankine çevriminde ise metan aracı akıskan olarak düsünülmüstür. Marmara Ereglisi LNG Alım Terminali'nden (LNGMAT) temin edilen veriler kullanılarak; öngörülen çevrim türüne, türbin giris basınçlarına, evaporatör ve kondenser sıcaklıklarına baglı olarak terminalde üretilebilecek güç miktarları belirlenmistir. Elde edilen sonuçlara göre, açık Rankine çevrimi ile terminaldeki sıvı pompalarında halen tüketilen enerjinin % 93'ünün karsılanabilecegi tespit edilmistir. Açık-kapalı bilesik Rankine çevriminde açık Rankine türbin giris basıncının optimum degeri 150 bar olarak bulunmustur. Türbin giris basıncının ve evaporatör çıkıs sıcaklıgının artmasıyla, kondenser çıkıs sıcaklıgının ise azalmasıyla, LNG'nin kriyojenik enerjisini kullanan kapalı Rankine ve açık-kapalı bilesik Rankine çevriminden elde edilecek gücün arttıgı tespit edilmistir. Bilesik çevrimin kapalı Rankine kısmında türbin giris basıncı 4.74 bar, kondenser çıkıs sıcaklıgı 193 K, evaporatör çıkıs sıcaklıgı 273 K ve açık Rankine kısmında ise türbin giris basıncı 150 bar seçildiginde, LNGMAT'da sıvı pompaları için gerekli gücün karsılanabilecegi ve ek olarak 8.47 MW degerinde güç üretilebilecegi belirlenmistir.
Özet (Çeviri)
Power generation during re-gasifying of LNG (i.e. from liquid to natural gas) is investigated by using open Rankine, closed Rankine and combined cycles (openclosed Rankine) in the LNG receiving terminals. Propane and methane are used as working fluids in the closed and open Rankine cycles, respectively. Power generation capacities of the system are determined according to the types of proposed cycles, inlet pressures of turbines, evaporator and condenser temperatures by using of the data supplied from Marmara Ereglisi LNG Receiving Terminal (LNGMAT). From the results it is found that 93% of energy consumption of the existing liquid pumps in the terminal can be reduced by using open Rankine cycle. Optimum turbine inlet pressure of the open Rankine cycle part is calculated as 150 bar in the combined Rankine cycle. It is determined that power generation of the combined Rankine cycle, utilizing the cryogenic energy of LNG, increases with increasing turbine inlet pressure, increasing evaporator temperature and decreasing condenser temperature. As a conclusion, for the combined Rankine cycle, under the conditions of turbine inlet pressure of 4.74 bar, condenser exit temperature of 193 K, evaporator exit temperature of 273 K in the part of the closed Rankine cycle and turbine inlet pressure of 150 bar in the part of the open Rankine cycle, all the required energy for the liquid pumps in the LNGMAT can be obtained and approximately 8.47 MW of excess power can be generated.