Fenoksifenilglioksim ve bazı geçiş metal komplekslerinin sentezi
The synthesis of phenoxyphenylglyoxime and some transition metal complexes
  1. Tez No: 212344
  2. Yazar: FUNDA YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Keto oksim, Dioksim, Geçiş Metal Kompleksleri, Keto oxime, Dioxime, Transition Metal Complexes
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmada difenileter ve kloroasetilklorür'ün AlCl3 katalizörlüğünde Friedel-Crafts reaksiyonuna göre önce 4-(kloroasetil)difenileter [kloro keton] sentezlendi. Nitrosolama metoduna göre kloro keton'un bütil nitrit ile reaksiyonundan 4-(fenoksi)feniloksilohidroksimoil klorür [kloro keto oksim] elde edildi. Daha sonra kloro keto oksim'in hidroksilamin hidroklorür ile reaksiyonundan 4-(fenoksi )klorofenilglioksim [kloro dioksim] elde edildi. Kloro dioksim'in bazı primer aminler ile reaksiyonlarından 4-fenoksi (sübstitüeaminofenilglioksim) ligandları hazırlandı. Çalışmamızda son olarak, bu ligandların Ni(II), Co(II) ve Cu(II) metal kompleksleri izole edildi. Ligandların yapısı Elementel Analiz, FT-IR, 1H NMR, 13C NMR, 13C NMR (APT) teknikleri ile karakterize edildi. Komplekslerin yapısı ise Elementel Analiz, FT-IR, ICP-AES ve Magnetik Süsseptibilite teknikleri ile aydınlatıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, 4-(chloroacetyl)diphenylether [chloro ketone] has been synthesized by the Friedel-Crafts reaction between diphenylether and chloroacetyl chloride in the presence of AlCl3 catalyst. 4-(phenoxy)phenyloxylohydroximoyl chloride [chloro keto oxime] has been obtained by reaction of chloro ketone and butylnitrite according to nitrosation method. Then 4-(phenoxy)chlorophenylglyoxime [chloro dioxime] was obtained from the reaction of chloro keto oxime and hydroxylamine hydrochloride. 4-phenoxy(sübstitüeaminophenylglyoxime) ligands were prepared by the reaction of chloro dioxime with some primary amines. Finally, Ni(II), Co(II) and Cu(II) metal complexes of these ligands were isolated in our study. The structures of the ligands were characterized by Elemental Analyses, FT-IR, 1H NMR, 13C NMR and 13C NMR(APT) techniques. The structures of the complexes were characterized by Elemental Analyses, FT-IR, ICP-AES and Magnetic Susceptibility measurements.